Китай почав будувати SkyNet — мережу інтернет-супутників із глобальним покриттям

9 травня з космодрому Січан на південному заході Китаю о 09:43 за пекінським часом ракета-носій «Чанчжен-3Б» підняла в космос експериментальний китайський супутник Zhihui Tianwang-01 (Smart SkyNet-0) створення космічної інтернет-мережі SkyNet Надалі в космос буде виведено 16 або 32 подібних супутників для створення глобальної мережі. Висота базування супутників SkyNet складе 20 тис. км або в 40 разів вище за апарати Starlink.

Перший супутник майбутньої мережі стане експериментальною платформою для перевірки роботи технологій зв’язку від радіочастотної до космічної лазерної, щоб транслювати дані в космосі променем від супутника до супутника. Вища орбіта угруповання SkyNet збільшить затримки сигналу в порівнянні з мережею Starlink компанії SpaceX, але пропускна здатність не повинна сильно постраждати.

Паралельно мережі SkyNet Китай розгортатиме в космосі два інші угруповання супутників зв’язку: GuoWang і G60 Starlink — обидві по 12 тис. супутників у кожному. Це будуть мережі на низькій навколоземній орбіті, повністю подібні до Starlink. Надалі мережі SkyNet на середній орбіті будуть об’єднані з мережами на низькій орбіті. Цікаво відзначити, що наземна система стеження за громадянами Китаю з розпізнаванням осіб також має назву SkyNet, але про зв’язок наземної системи відеоспостереження та мережі космічного інтернету на сьогодні невідомо.

Мережа SkyNet розміститься трохи нижче мереж GPS і BeiDou, супутники яких знаходяться на орбітах заввишки 20 200 км і, відповідно, 21 500 км. Розробляє апарати та мережу SkyNet Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (CASC) – китайська державна ракетно-космічна корпорація. Згідно з розрахунками розробників, майбутня мережа космічного базування забезпечить доступ до Інтернету всім типам користувачів у всіх сценаріях та в усіх доменах.

«Після завершення будівництва мережа надаватиме персоналізовані послуги широкосмугової мережі без ”сліпих зон” по всьому світу», — заявив представник CASC після повідомлення про вдалий запуск супутника.

Джерело portaltele

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше