Здоров'я

Вчені виявили новий тип клітин у печінці

0

Вчені виявили новий тип клітин у печінці, який відіграє вирішальну роль у відновленні пошкоджень.  Ці «лідерні клітини» відповідають за перетягування здорової тканини в рани, коли вони заживають після травми, по суті заповнюючи прогалину та дозволяючи клітинній регенерації відбуватися.  Ці нові знання можуть бути використані для створення нових методів лікування захворювань печінки, кажуть дослідники. Вони описали свої висновки в статті, опублікованій 1 травня в журналі Nature

«Найсучасніші технології дозволили нам уперше вивчити регенерацію печінки людини у високій чіткості, полегшивши ідентифікацію типу клітин, які є критичними для відновлення печінки», — доктор Ніл Хендерсон, співавтор дослідження та професор Про це йдеться в заяві Центру досліджень запалення при Единбурзькому університеті в Шотландії. «Ми сподіваємося, що наші висновки прискорять відкриття вкрай необхідних нових методів лікування пацієнтів із захворюваннями печінки».

Печінка допомагає виводити токсини з нашої крові, виробляє жовч для видалення відходів травлення та метаболізує ліки. Печінка також має надзвичайну здатність відновлюватися після пошкоджень, наприклад, через вірусні інфекції, такі як гепатит, травми, спричинені прийомом ліків, або алкогольне захворювання печінки. 

Однак іноді печінка настільки пошкоджена, що не може швидко відновитися, що призводить до гострої печінкової недостатності, яка вражає понад 2000 американців на рік. Стан може виникнути протягом 48 годин, потенційно спричиняючи такі симптоми, як пожовтіння шкіри, надмірна кровотеча, набряк мозку та дисфункція багатьох органів. 

Залежно від причини деякі випадки гострої печінкової недостатності, наприклад спричинені отруєнням, можна усунути за допомогою ліків. Однак у важких випадках єдиним лікуванням є екстрена трансплантація печінки. Тому існує нагальна потреба в нових методах лікування, які посилюють природну здатність печінки до самовідновлення, кажуть автори нової статті. 

Щоб краще охарактеризувати цей процес загоєння, Хендерсон і його колеги вивчили тканину печінки пацієнтів з гострою печінковою недостатністю, яким була проведена трансплантація. Незважаючи на те, що багато клітин печінки цих пацієнтів могли розмножуватися, їхня печінка все ще мала ознаки значного пошкодження. Тому команда задавалася питанням, чи вимагає відновлення печінки щось більше, ніж просто створення нових клітин для заміни пошкоджених. 

Тож команда секвенувала гени кожної клітини печінки, порівнюючи гени пацієнтів із гострою печінковою недостатністю з генами здорових людей. Це дозволило їм створити «атлас» регенерації печінки, демонструючи, які клітини були активними і коли під час процесу відновлення, включаючи щойно знайдені клітини-лідери.  

Команда також досліджувала ці клітини у мишей, оскільки вони допомагали відновлювати печінку після травми, спричиненої ацетамінофеном. Вони помітили, що під час загоєння ран першими з’являються клітини-лідери, щоб швидко закрити рану, перш ніж проліферація клітин допоможе ще більше закрити прогалину. Це свідчить про те, що печінка надає першочергове значення закриттю рани перед створенням нової тканини, щоб запобігти проникненню бактерій в орган із кишківника та спричиненню широкого поширення інфекції, пишуть автори в статті. 

Comments

Comments are closed.