11 травня на каналі "Дім" стартує проєкт "Хартійна кухня"

У суботу, 11 травня, об 11:00 на телеканалі "Дім" відбудеться прем'єра військово-кулінарного проєкту “Хартійна кухня”. Ведучі Ірина Хоменко і Чаба Бакош вирушили на схід України, щоб поспілкуватися з військовими, дізнатися про їхнє життя і побут в умовах війни, а також приготувати смачні страви та пригостити ними бригаду.

Героєм першого випуску став актор Харківського державного театру ляльок ім. Афанасьєва, а нині й офіцер 13-ї бригади оперативного призначення НГУ “Хартія” Михайло Озеров. Він розповів про особливості бригади, та як змінив творчість на військову справу.

“Ми з кулінаром Чабою Бакошем і командою каналу “Дім” вирушили на схід України, щоб розповісти глядачам про життя наших військових у польових умовах. Разом ми готували смачні та поживні страви на велику кількість людей, спілкувалися на цікаві теми, дізнавалися, як готують і навчають наших військових, які раніше здебільшого були цивільними. Ми вкотре переконалися, що наші захисники, зокрема бійці “Хартії”, — надійні, мотивовані люди, справжні професіонали своєї справи, гордість України! А нам слід постійно їх підтримувати та допомагати”, — розповіла ведуча програми Ірина Хоменко.

“Хартія” була створена на початку повномасштабного вторгнення, тоді бізнесмен Всеволод Кожемяко організував добровольчий підрозділ, назву якому вигадав письменник Сергій Жадан. Це гра слів “Харків” і “Арт” (мистецтво). Спочатку “Хартія” була силою територіальної оборони, а після участі у звільненні Харківської області та Бахмуту ввійшла до складу Національної гвардії України.

“Проєкт “Хартійна кухня” — це нагода у легкій, спокійній розмові за приготуванням страви проговорити з гостями, офіцерами 13-ї бригади НГУ “Хартія”, що чекає тих, хто зараз збирається до лав наших захисників. Багато наших гостей — це люди, які в минулому цивільні, а зараз стали професійними військовими. Я і сам служу безпосередньо у цій бригаді. Таким чином ми презентуємо, у чому полягає система служби в конкретній бригаді, показуємо її як потенційне місце служби”, — розповів режисер програми Кирило Бін.

За словами Кирила Біна, місце зйомок розголошувати не можуть, але це було недалеко від зони бойових дій. Знімальна група неодноразово ставала свідком обстрілів, однак це не завадило вчасно закінчити зйомки сезону. А ось із гостями проблем не виникало, адже всі вони — військові, тому добре знайомі з дисципліною і пунктуальністю. Одним із таких гостей став у колишньому актор, а сьогодні офіцер бригади “Хартія” Михайло Озеров.

“Хартія” — дуже крутий підрозділ. У нас діє система підготовки як у НАТО. А найголовніше, що тут є бізнес-ставлення, тобто розподіл за талантом. Якщо ти прекрасний кухар — тебе не відправлять в окопи та не посадять за кермо екскаватора, а знайдуть місце на кухні. Якщо приходить айтішник — його теж використовують за фахом. Навіть підготовлені хлопці мають пройти навчання. Як правило, воно триває мінімум 60 днів. Це загальне, а якщо у бійця є фах, то його відправляють на додаткове навчання за кордон, вчитися і готуватися. Адже найцінніше, що в нас є — це люди”, — розповів про особливість бригади гість премʼєрного випуску “Хартійної кухні” Михайло Озеров.

Дивіться проєкт “Хартійна кухня” щосуботи о 11:00 на телеканалі “Дім, а також на YouTube-майданчику каналу.

Медіа-партнери
Прямий ефір