Британія висилає російського військового аташе — причини та реакція Кремля (ВІДЕО)

Прапор Великої Британії на тлі годинникової вежі Біг-Бен. Фото: gettyimages.com

Велика Британія висилає російського військового аташе. Причина в тому, що він виявився офіцером Головного розвідувального управління (ГРУ) під прикриттям. Про це повідомили в міністерстві внутрішніх справ країни. У Лондоні заявили, що вводять візові обмеження для російських дипломатів, а також зняли дипломатичний статус із низки об’єктів російської нерухомості, інформує FREEДОМ.

Висилка військового аташе є наслідком, як зазначили в міністерстві внутрішніх справ, “шкідливої діяльності Росії у Великій Британії та Європі“. Кремль уже пообіцяв дати Лондону “адекватну відповідь“. На що міністр внутрішніх справ Британії Джеймс Клеверлі заявив, що Москва поширюватиме теорії змови та звинувачуватиме Об’єднане Королівство в русофобії.

«Росія думає, що зможе розколоти Європу за допомогою продовження ворожих дій. Вони не мають рації. Ми висилаємо таємного офіцера російської військової розвідки та запроваджуємо обмеження на час перебування їхніх дипломатів у Великій Британії”, — із заяви Джеймса Клеверлі.

Експерти впевнені, що Росія не має дипломатичних важелів впливу на Лондон. Адже країни Заходу не ведуть майже жодної комунікації з Москвою, а дипломати, які залишилися в країні-агресорі, виконують лише технічну функцію.

“Британія є лідером у питаннях і мінімізації впливу російських агентів на внутрішню політику, і, взагалі, жорсткої риторики щодо Росії. Останні заяви міністра закордонних справ Британії Девіда Камерона про дозвіл використовувати британську зброю в цілях за межами України (в Росії) є активним підтвердженням того, що Британія хоче зберігати лідерську роль у контексті пресингу Росії та допомоги Україні”, — наголосив політолог Максим Джигун.

У січні 2024 року Британія підписала з Україною безпековий договір, що зобов’язує Лондон допомагати обороноздатності Києва до вступу в Північноатлантичний альянс (НАТО). Ця угода стала першою серед подібних документів на виконання домовленостей Вільнюського саміту НАТО.

Під час підписання угоди прем’єр-міністр Ріші Сунак зазначив, що Британія стала першою, хто надав Україні летальну зброю, танки та далекобійні ракети.

“Для британського суспільства досить зрозуміло, хто агресор, а хто жертва та які в України та Британії спільні цінності. Це цінності демократії, це цінності свободи, які чужі державі-агресору. У британському суспільстві також потрібно посилено працювати з різними організаціями, наприклад, профспілками. Чому? Щоб посилити підтримку України”, — наголосив кандидат політичних наук і засновник ГО “СД Платформа” Богдан Ференс.

Експерти впевнені, що допомога Києву продовжиться незалежно від результатів парламентських виборів, які відбудуться на початку 2025 року на території Об’єднаного Королівства.

Як зазначають аналітики, після початку повномасштабного вторгнення Кремль втратив колишній вплив на світову й зокрема британську політику. І йому не вдасться розколоти британське суспільство в питанні підтримки України.

“І лейбористи, і консерватори, — дві ключові політичні сили, досить чітко заявляють про свої позиції та неприйнятність для російської війни. Не потрібно думати, що в Британії пасивно спостерігають як Росія впливає на їхніх громадян, — такого немає. Надалі посилюються системи забезпечення, як мінімум, кібербезпеки. Тому не очікую якихось серйозних впливів чи результатів від цих спроб впливів на політичні вибори в Британії з боку Росії”, — зазначив Богдан Ференс.

Окрім військової, Лондон надає Києву й фінансову допомогу. 8 травня українське Міністерство енергетики повідомило про виділення Британією 23 млн євро на підтримку енергетики України.

Як повідомили у відомстві, кошти підуть на закупівлю обладнання для ремонту пошкодженої енергетичної інфраструктури та забезпечення резервного живлення.

Читайте також: “Це крок уперед”: ЄС схвалив використання доходів від заморожених активів РФ на користь України (ВІДЕО)

Прямий ефір