У Дніпрі помітили яскраву тропічну пташку

У Дніпрі місцевий житель зафільмував незвичайну для наших країв тропічну пташку – Сиворакшу.

Про це повідомляє Відкритий з посиланням на Facebook-сторінку Птахи України.

“Сиворакша. Перекур. Птах після ну дууууже тривалої роботи (аж хвилину копав) заходить на перекур. Недовгий, хвилин 10. А тут вже я із фотіком. Роблю “фотографію робочого часу”. Хто працював під час совка – той мене розуміє. А тепер про “серйозне”. Пташка підлітала знизу, тому присадка завжди заважала. І розміри її завеликі для такого сюжету. І все ж показую серію вам – кольори чудові! Дніпро. Травень 2024”, – написав житель Дніпра Юрій Мухін у Facebook-спільноті “Птахи України”.

У Дніпрі помітили яскраву тропічну пташку

Сиворакша, також відома як ракша (Coracias garrulus), належить до ряду сиворакшоподібних птахів. Це єдиний вид цього роду, що зустрічається у фауні України. Ця пташка, трохи менша за голуба, має видовжений та яскраво-блакитне забарвлення пір’я.

Український Червоний список відносить сиворакшу до вразливих видів. Популяція цих птахів стрімко зменшується, і на території нашої країни їх налічується лише 4-5 тисяч пар.

У Дніпрі помітили яскраву тропічну пташку

Сиворакша віддає перевагу теплому клімату, тому для життя вибирає південну Європу, Західну Азію та Північно-Західну Африку. У північних межах ареалу ця пташка дуже рідко зустрічається. На південь вона поширена аж до Перської затоки, Йорданії та північних берегів Середземного моря.

У Дніпрі помітили яскраву тропічну пташку

Зимує Сиворакша у південній частині Африки, південніше Сахари. В Україну прилітає однією з останніх птахів – на початку травня. Для гніздування обирає місця в лісостепу, відкритих степах з окремими деревами або без них, а також напівпустельних місцевостях.

Українська популяція сиворакші найчисельніша саме в південних областях, включаючи Дніпропетровщину. Однак протягом останніх десятиліть їх чисельність значно зменшилася.

Нагадаємо, у Дніпрі місцеві мешканці зафільмували «ящірку прудку», яка внесена до Червоної книги.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , ,