Космос

Астероїд Apophis «Бог руйнування» максимально наблизиться до Землі у 2029 році

0

Трохи менше ніж за півдесяти років астероїд завширшки 1000 футів (305 метрів), названий на честь єгипетського бога хаосу та руйнування Апофіса, пролетить на відстані 30 000 миль (48 300 кілометрів) від Землі. Вчені не мають наміру дозволити рідкісному близькому проходженню космічного каміння такого розміру пропасти даремно. 

13 квітня 2029 року — у п’ятницю, не менше — коли Апофіс, офіційно відомий як (99942) Апофіс, максимально наблизиться до Землі, він стане настільки помітним над нашою планетою, що його можна буде побачити неозброєним оком. Космічний корабель NASA  OSIRIS-APEX  (колись відомий як OSIRIS-REx) буде під рукою, щоб особисто зустрітися з навколоземним астероїдом (NEA). Але якщо все зміниться, до цієї місії NASA може приєднатися безліч маленьких супутників під час її зустрічі.

У рамках сприятливого проекту «NEAlight» команда з Вюрцбурзького університету Юліуса Максиміліана (JMU) під керівництвом космічного інженера Хакана Каяла розкрила три концепції таких космічних кораблів. Кожен із запропонованих супутників буде спрямований на використання цього проходження астероїда, оскільки Земля переживає лише один раз на тисячоліття. Мета? Щоб зібрати дані, які могли б допомогти вченим краще зрозуміти Сонячну систему, і, можливо, навіть допомогти в розробці заходів захисту від небезпечних астероїдів.

Щодо того, чому Апофіс є підходящою мішенню для вивчення планетарного захисту ? Що ж, відкритий у 2004 році астероїд швидко піднявся на вершину таблиць, які вимірюють ризик так званих потенційно небезпечних астероїдів (PHA), або астероїдів шириною 460 футів (140 метрів) або більше, які знаходяться на відстані 20 від Місяця. земля.

Як розмір Апофіса, так і те, наскільки близько до Землі наближає його траєкторія, призвели до того, що астероїд протягом 17 років залишався на вершині «списку ризиків зіткнення» Європейського космічного агентства (ESA) і  Таблиці ризиків Sentry NASA  протягом 17 років. Це було до тих пір, поки близький проліт астероїда — космічної скелі, ширина якої майже така ж, як Емпайр-Стейт-Білдінг — у березні 2021 року дозволив вченим NASA визначити, що Апофіс насправді не вдариться об Землю принаймні 100 років. 

Хоча тепер ми знаємо, що Апофіс не зіткнеться із Землею в наступному столітті, його науковий вплив у 2029 році все одно буде величезним, і космічні агентства з усього світу будуть уважно стежити за його траєкторією.

Comments

Comments are closed.