Чехія надасть €750 тисяч на розвиток лісової галузі України

Чехія надасть €750 тисяч на розвиток лісової галузі України
Чехія надасть €750 тисяч на розвиток лісової галузі України. Фото: Віктор Смаль / facebook

В рамках проєкту "Посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів для приведення його у відповідність до стандартів ЄС" Чехія виділить 750 тисяч євро для розвитку української лісової галузі.

Прокачайте маркетинг-стратегію свого бізнесу та знайдіть нові канали взаємодії з аудиторією на MRKTNG марафоні від MMR та Ekonomika+
25 червня топменеджери Ощадбанку, Укрзалізниці, NOVA (Нової пошти), Kernel, Ковальська та ще 25+ великих компаній розкажуть, які стратегії та канали просування підійдуть саме вашому бізнесу.
Забронювати участь

Про це повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів України Віктор Смаль.

"Чесько-Українське партнерство виходить на новий рівень. Розпочинаємо спільний проєкт щодо посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів, відповідно до європейських стандартів", - йдеться в його повідомленні.

Він зазначив, що мета даного проєкту - підтримати якість та комплексність системи моніторингу лісів в Україні і таким чином сприяти підвищенню якості даних.

Зазначається, що під час офіційної зустрічі з директором Інституту лісового господарства Чехії (ÚHÚL) Мареком Млкусеком сторони обговорили деталі співпраці між Україною та Чехією в рамках проєкту "Посилення потенціалу України у сфері моніторингу лісів для приведення його у відповідність до стандартів ЄС".

Співпраця передбачає, зокрема:

  • розробку програмного забезпечення для збору даних під час лісовпорядкування UKRTAX з  використанням методів ДЗЗ та обробки даних, зокрема - супутникових даних COPERNICUS та LANDSAT; 
  • обладнання робочих місць ДЗЗ/GIS на базі ВО "Укрдержліспроект" (комп'ютерне обладнання та навчання фахівців); 
  • створення спеціалізованої аудиторії для ДЗЗ/GIS на базі НУБіП (комп'ютерне обладнання та оновлення навчальних модулів).

"Чехія - наш надійний партнер на шляху відновлення та сталого розвитку, а даний захід став початком нового етапу співпраці", - розповів Смаль. 

Він також зазначив, що наступним кроком буде підписання меморандуму про взаєморозуміння між Держлісагентством, Українським науково-дослідним інститутом лісівництва і агромеліорації ім. Г.М. Висоцького, ВО "Укрдержліспроект", Національним університетом біоресурсів та природокористування України та Інститутом лісового господарства Чехії.

Нагадаємо, Україна також розробляє нові механізми підтримки для молочної галузі – триває розробка нових підходів до підтримки своїх виробників та переробників молока для забезпечення конкурентоспроможності на європейському ринку. Ключова мета держави - створення умов, які б дозволили національним виробникам працювати на рівних з європейськими компаніями, які отримують значну підтримку від своїх урядів та ЄС.

Крім цього повідомлялося, що Мінагрополітики України підписало меморандум з компаніями "Сингента" і "Н.С.Т. Україна" щодо співробітництва в аграрній та інформаційно-цифровій сферах.

Також додамо, що Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі та обговорили розвиток інфраструктурних проектів Східноєвропейського енергетичного хабу.

Нагадаємо, Міністерство енергетики України і Міністерство клімату, енергетики і комунальних послуг Данії уклали домовленості про партнерство у сфері відновлюваних джерел енергії з особливим акцентом на біогазі. Цей напрямок буде включено до Програми енергетичного партнерства Україна-Данія (UDEPP).