“Бензоколонка” Путіна біднішає: про що говорять збитки російського “Газпрому”

Труби "Газпрому". Фото: t.me/gazprom

“Газпром” — компанія, яка приносила Росії мільярдні доходи, — уперше за 25 років заявила про рекордні збитки. Доходи російського монополіста різко впали через втрату європейського ринку після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Експорт до Європи був найприбутковішим бізнесом “Газпрому”, що давало йому змогу “годувати” політичне оточення російського диктатора Володимира Путіна.

“Акела промахнувся”

Збитки “Газпрому” 2023 року становили понад 629 млрд рублів (майже 6,8 млрд дол.). І це після чистого прибутку в понад 1 трильйон рублів (13 млрд дол.) роком раніше. Такі дані оприлюднено у звіті компанії. Це — найгірший результат за всю історію “Газпрому”.

За даними ЗМІ, виручка компанії скоротилася на 27%. Продажі нафти на внутрішньому і зовнішньому ринках уперше перевищили продажі газу.

Головна причина рекордних збитків — різке скорочення поставок до Європи. Щоб хоча б частково перекрити збитки, РФ постачає газ до Китаю. Поставки газопроводом “Сила Сибіру” до 2025-го року можуть досягти 38 млрд кубічних метрів. Москва продає газ Пекіну з великими знижками і готова запустити другу нитку газопроводу — “Силу Сибіру-2”.

Ось тільки Китай не надто зацікавлений у російському газі. Набагато більше його цікавить енергетична безпека. КНР не має наміру залежати від одного постачальника. Тож поки що говорити про повноцінну компенсацію не доводиться.

У 2023 році поставки російського природного газу в Європу впали до 28,3 млрд кубічних метрів. Після початку війни проти України Росія намагалася шантажувати Європу, але, як показав час, безуспішно. Ринок стабілізувався за рахунок поставок зі США, Катару, Норвегії та інших країн.

Росія зазнає збитків виключно через власні прорахунки, впевнені аналітики. Вони прогнозують: країни ЄС більше не повернуться до російського газу. Москва назавжди втратила європейський ринок.

“У них була альтернатива постачань скрапленого газу через Балтійське море, але пильна увага українських дронів до терміналу на Балтійському морі призвела до того, що вони на 30% скоротили постачання скрапленого газу до Євросоюзу”, — зазначив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Навіть лояльна до Кремля Туреччина готується закуповувати американський скраплений газ. За словами турецького міністра енергетики, нинішній рівень залежності від російського газу Анкара вважає загрозою для національної безпеки.

Днями компанія оголосила про пошук покупців на великі об’єкти нерухомості в Москві та Підмосков’ї. Компанія не вказує, що розпродає майно у зв’язку зі збитками. Офіційно це пов’язано з переїздом групи “Газпром” у Санкт-Петербург.

Серед об’єктів, виставлених на продаж, офісні будівлі на вулиці Будівельників, санаторно-курортний комплекс “Імперіал Парк готель & Спа” в поселенні Первомайське, село Рогозіно, нежитлові приміщення першого поверху в будинку на Новочеремушкінській вулиці, а також автостоянка на 96 місць поблизу головного офісу компанії в Москві.

Думки експертів

Чому “Газпром” зазнає збитків і яку роль у цьому зіграли і ще зіграють західні санкції, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіли:

  • Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова;
  • Максим Гардус, комунікаційний менеджер Razom We Stand;
  • Олександр Савченко, доктор економічних наук, громадський діяч і ректор Міжнародного інституту бізнесу;
  • Ігор Ліпсиц, російський економіст, доктор економічних наук, професор;
  • Ілля Несходовський, економічний експерт.

ВОЛОДИМИР ОМЕЛЬЧЕНКО: Росія не зможе наростити експорт газу найближчим часом

— Після ультиматуму Кремля країнам Європейського Союзу, який полягав у тому, щоб змусити партнерів “Газпрому” розплачуватися в рублях, що було абсолютно неприйнятно. Постачання російського газу в ЄС скоротилися на 90%. І, крім того, були підірвані російськими спецслужбами дві черги газопроводу “Північний потік-1” і “Північний потік-2”.

А замістити найліквідніший європейський ринок китайським ринком вдалося всього лише тільки на 11%. Отже, якщо 2021 року “Газпром” постачав до Євросоюзу 150 мільярдів кубічних метрів, то 2023-го лише 30 мільярдів кубічних метрів, водночас 15 мільярдів — транзитом через Україну. Ціни після різкого скорочення постачань із Росії сильно зросли.

Європейський ринок пристосувався, диверсифікувався. І зараз на світовому ринку досить стабільні ціни, набагато нижчі за ті, які були 2022 року. Це теж сильно вдарило по “Газпрому”. Я думаю, що перспективи у “Газпрому” не дуже хороші. Я не бачу можливості, як він може заміщати європейський ринок. Поки що для цього жодних передумов немає.

Китай не горить бажанням отримувати російський газ за допомогою газопроводу “Сила Сибіру”. Тому я думаю, що, в принципі, на цьому ж рівні постачання і збережуться найближчими роками.

МАКСИМ ГАРДУС: Росія не може диктувати умови Китаю в питаннях продажу газу

— Особливого шляху для заміни європейського ринку у Росії немає. Китай як одержувач трубопровідного газу виявився не надто перспективним напрямком, оскільки в найкращі роки експорт із Росії до Європи становив 180 млрд кубометрів.

“Сила Сибіру” — це всього 50 млрд, тобто менше третини. У Китаї ціна за газ — з величезними знижками. Про збільшення обсягів не йдеться взагалі. Переговори зайшли в глухий кут. Таким чином, китайський напрямок для експорту російського газу як потенційна заміна європейського абсолютно не може компенсувати ті самі обсяги.

Що стосується скрапленого природного газу (СПГ), який туди міг би постачатися, Китай абсолютно не торпедує цю тему. У Пекіні нещодавно висловили консенсус про те, що їм потрібна диверсифікація. Росія ніколи не була великим гравцем на китайському ринку СПГ — 40% — це Америка, Австралія, Катар та інші країни. І вони дуже ретельно стежать за цією диверсифікацією і не хочуть збільшувати частку Росії. Таким чином, більше і немає альтернатив.

З бюджету Росії близько 30% йде на війну. Відповідно, не залишається грошей не тільки на надмірності, а й навіть на те, що потрібно компанії, тобто на інвестиції в технології, в геологорозвідку, на закупівлю нового, досконалішого обладнання, кращих реагентів тощо.

У “Газпрому” все погано з розвитком перспектив видобутку газу. У компанії вилучили “підшкірний жир”, накопичений за багато огрядних років, коли були гігантські обсяги експорту в Європу. Усі гроші розтринькали на війну. І тепер стан компанії буде регулярно погіршуватися.

ОЛЕКСАНДР САВЧЕНКО: Путін сам розхитав економічний стан Росії

— Експорт до Китаю торік був за цінами в 10 разів меншим, ніж експорт до Європи. А Путін сам обрубав усі зв’язки з Європою. Це не санкції Євросоюзу щодо експорту газу, а це рішення Путіна і Міллера. Вони два роки тому виступили на форумі в Санкт-Петербурзі і заявили, що відтепер ні долари, ні євро вирішуватимуть хто багаті, а хто — бідні, а ресурси. Такими ресурсами буде нафта і газ. І урочисто оголосили, що ми перестали продавати газ у Європу.

Збиток близько 7 мільярдів доларів — це безпрецедентний випадок заподіяння шкоди самому собі.

Я вважаю, якщо Путіну дати волю, то таких рішень буде ще дуже багато. Це людина, яка дивиться не вперед, а назад. Ще кілька помилок Путіна, а не санкцій Заходу, можуть призвести до того, що його країна захитається. Зокрема під впливом Збройних сил України, а можливо, і грамотних рішень українського уряду.

ІГОР ЛІПСИЦ: Росія так і залишилася бензоколонкою, яка маскується під країну

— Росія як була бензоколонкою, що маскується під країну, так такою і залишається. Дуже простий приклад.

Коли Мінекономрозвитку РФ публікує прогнози розвитку країни, то який головний параметр він обговорює? Ціну нафти. Це означає, що Мінекономрозвитку неявно говорить просту річ, що Росія живе залежно від ціни на нафту. І нічого іншого, що визначає життя Росії і зростання економіки, як не було, так і немає.

Тому картина — погана, падають доходи від нафти, йдуть спроби посилити санкції на російський танкерний флот. Росія вже втратила дуже вигідні для неї європейські ринки збуту — і по нафті, і по газу. Причому щодо газу, з власної волі сама себе покарала. Ніхто не покладав жодних санкцій на газовий експорт Росії. Це Путін сам так вирішив.

У підсумку виходить, що Росія тепер залежить тільки від Китаю, частково від Індії. Інших покупців немає. Ці покупці тепер диктують нижчі ціни. І Росія змушена погоджуватися, тому що просто більше нікому продати. А якщо нікому більше продати, то куди подіти видобуту нафту? Значить, треба зупиняти свердловини.

Бетонувати свердловини — це страшна і довга робота, важка, дорога і практично незворотна. Тому росіяни з жахом дивляться, що доходи від експорту падають, як і обсяги експорту. Валюта приходить у країну все менше. Зараз почалася нова історія через санкції, які вже почали руйнувати російський імпорт. Ми всі говорили про російський експорт. Але банківські санкції починають руйнувати ситуацію з імпортом. А без імпорту Росія жити не може.

ІЛЛЯ НЕСХОДОВСЬКИЙ: Санкції Заходу проти скрапленого газу РФ теж відіграють велику роль

— “Газпром” зазнав збитків у розмірі 6,5 млрд доларів. Це означає, що російському бюджету доведеться шукати таку суму, бо саме “Газпром” є основним донором російського бюджету.

Минулого року Росія теж мала певні проблеми з бюджетом. У першому кварталі 2023 року він також недоотримав грошей. Що допомогло Росії? Допомогло те, що санкції, які почали діяти досить-таки ефективно в першому кварталі, вже в другому і третьому Росія навчилася обходити. І вона вже мала можливість у певні моменти продавати свою нафту за ціною набагато вищою за коридор — не за 60, а за 80 доларів. Тобто в якісь певні моменти почали надходити додаткові доходи, і це дало можливість покрити дефіцит бюджету. Тому дуже важливо, щоб цього року такий сценарій не повторився.

Тут варто нагадати, що останнім часом європейці активно заговорили щодо обмеження постачань російського скрапленого газу в Європу. Але механізм я б рекомендував трошки інший, щоб більш ефективно впливати не стільки на заборону, скільки на введення спеціального податку на російські товари і, наприклад, на російський газ.

Тобто РФ може продавати свій скраплений газ до Європи, як і продавала, але водночас податок, який буде вилучатися з цього газу, становитиме, наприклад, 20%. І тоді РФ поставлять у такі умови, коли вона не просто зменшить свої можливості реалізації газу, а й буде його продавати фактично на рівні собівартості. І так, газ надходитиме до Європи, але Кремль не отримуватиме від цього відповідного прибутку та надходжень до бюджету.

Якщо ж російська нафта триматиметься на рівні ближче до цінового коридору, і це не буде приносити їй додаткові доходи, тоді дефіцит бюджету “Газпрому”, як і РФ загалом, просто наростатиме до кінця року, який надалі можуть покрити коштом Фонду національного добробуту РФ.

Читайте також: Європа планує відмовитися від російського скрапленого газу — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір