На яке майно боржника не можна накласти арешт: роз'яснення Мін'юсту

Оприлюднено перелік речей, які заборонено забирати в боржника.
На яке майно боржника не можна накласти арешт: роз'яснення Мін'юсту
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Майно - це не тільки нерухомість чи авто. Сюди входять усі предмети матеріального світу, якими володіє людина. У Міністерстві юстиції України розповіли, на яке майно боржника не можна накласти арешт.

Читайте також:

Одним із заходів примусового виконання рішень згідно зі статтею 10 Закону України "Про виконавче провадження" є звернення стягнення на майно боржника, зокрема якщо воно перебуває в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ним спільно з іншими особами.

"Цей захід включає арешт, вилучення та примусову реалізацію майна. При цьому важливо враховувати розмір стягнення, який визначається в обсязі, необхідному для виконання за виконавчим документом, з урахуванням стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених на боржника під час виконавчого провадження, основної винагороди приватного виконавця", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов'язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника.

Читайте також:

На яке майно, що належить боржнику-фізичній особі на праві власності або є його часткою в спільній власності, необхідне для боржника, членів його сім'ї та осіб, які перебувають на його утриманні, не може бути звернено стягнення:

  1. Посуд, постільна білизна, засоби гігієни, одяг, взуття, усі дитячі речі.
  2. Лікарські засоби, окуляри та інші вироби медичного призначення.
  3. Меблі - по одному ліжку та стільцю на кожну особу, один стіл, одна шафа на сім'ю.
  4. Один холодильник на сім'ю.
  5. Один телевізор, персональний комп'ютер на сім'ю, один мобільний телефон - на кожну людину.
  6. Запас питної води, продукти харчування, необхідні для особистого споживання, з розрахунку на три місяці або гроші, необхідні для їх придбання.
  7. Майно, необхідне для відправлення релігійних культів та ритуальних обрядів боржником, професійних занять, якщо воно є єдиним джерелом доходу, знаряддя особистої кустарної та ремісничої праці, книги.
  8. Паливо, необхідне для приготування щоденної їжі та опалення (протягом опалювального сезону) житлового приміщення.
  9. Використовувані для цілей, не пов'язаних із провадженням підприємницької діяльності, племінна, молочна й робоча худоба (по одній одиниці), кролики (дві пари), птиця (п'ять штук), корми, необхідні для їхнього утримання до вигону на пасовища.
  10. Насіння, необхідне для чергового посіву, та незібраний урожай.
  11. Сільськогосподарський інвентар.
  12. Допоміжні засоби реабілітації, що забезпечують компенсацію або усунення стійких обмежень життєдіяльності людей з інвалідністю та інших категорій осіб, автомобіль, яким відповідно до закону за медичними показаннями забезпечена людина з інвалідністю.
  13. Призи, державні нагороди, почесні та пам'ятні знаки, якими нагороджений боржник.

Раніше ми писали, що Державна податкова служба України буде телефонувати боржникам упродовж трьох місяців.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK