Чи має право Україна завдавати ударів по території Росії — розбір (ВІДЕО)

Вибухи в районі Тамбовського порохового заводу в Котовську. Фото: antikor.com.ua

Група українських парламентарів вирушила до Вашингтона, щоб переконати союзників зняти заборону на використання американської зброї для ударів по території Росії, пише Politico. Кремль скористався цим обмеженням, щоб зосередити на кордоні щонайменше 30 тис. військовослужбовців і великий резерв техніки. Експерти переконані, що ЗСУ повинні мати можливість завдавати ударів по військових об’єктах у Росії, повідомляє FREEДОМ.

Наступальні дії російської армії, в Харківській області зокрема, є результатом політики Заходу щодо обмеження використання Силами оборони України західного озброєння для ударів по території Росії, вважають аналітики Інституту вивчення війни. Росія прагне створити “буферну зону” вздовж кордону. Щоб захистити прикордонну територію, Україна має завдавати ударів у відповідь. Використовувати чи ні для цього американську зброю — Київ вирішує сам, наголосив держсекретар США Ентоні Блінкен.

“Ми абсолютно віддані справі перемоги України в цій війні. Заради людей, заради її майбутнього. Ми це визнаємо у своїй політиці та наголошуємо, що це рішення має ухвалювати Україна для себе сама”, — заявив він.

А з військовою допомогою більше затримок не буде, запевнили у Вашингтоні. США виділять Україні новий пакет фінансової допомоги в розмірі 2 млрд дол., заявив Ентоні Блінкен. Кошти підуть на закупівлю зброї для української армії, а також стануть інвестицією в український військово-промисловий комплекс.

У Лондоні теж пообіцяли щорічно виділяти Україні допомогу в розмірі 3,5 млрд євро. Київ має право використовувати британську зброю для ударів по території Росії, заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Камерон.

“Україна має таке право. Росія завдає ударів по українській території, і цілком зрозуміло, що Україна відчуває необхідність захищатися”, — сказав міністр закордонних справ Великої Британії в інтерв’ю агентству Reuters.

“Це дуже серйозна заява, все-таки Камерон був значний час прем’єр-міністром Великої Британії. Він належить до першої п’ятірки британських політиків, тому можна говорити про певний сигнал, адже це заява не тільки військового, а насамперед політичного характеру. Це свого роду сигнал Росії, що ми готові переступити через “червоні лінії”. Це однозначно сигнал Кремлю, свого роду дружній пас союзникам по НАТО, таким країнам як Фінляндія і Латвія, які вже давно висловлювали сумніви щодо необхідності “червоної лінії”, заборони на завдання ударів західною ракетною зброєю по цілях на території РФ”, — висловив думку політолог, директор Берлінського центру вивчення Східної Європи Дмитро Стратієвський.

Завдання США та західних союзників — підготувати Київ до переговорів із Росією з позиції сили, вважає ексзаступниця державного секретаря НАТО Вікторія Нуланд. США найближчим часом передадуть Україні більш далекобійну зброю, яку ЗСУ зможуть застосувати на полі бою вже влітку.

Читайте також: Кампанія з виведення з ладу російських НПЗ триває — аналіз ситуації (ВІДЕО)

Нагадаємо, США виділять Україні новий пакет фінансової допомоги в розмірі 2 млрд доларів. Про це оголосив державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен.

Прямий ефір