Фронт гримить за 8 км: репортаж FREEДОМ із Желанного на Донеччині (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Через обстріли на Донеччині люди, які проживають там, дедалі частіше погоджуються на евакуацію. Щодня силами місцевої влади, волонтерів і поліції звідси вивозять 200-300 мирних жителів. Але не всі готові покинути свій дім, навіть якщо поруч гримить фронт. Знімальна група телеканалу FREEДОМ побувала в селищі Желанне й показала, як живуть люди в прифронтових населених пунктах.

Заїхати в село Желанне, яке розташоване поблизу Очеретиного, з кожним днем стає все небезпечніше. Дороги прострілюються російськими військами, а в небі можуть літати ударні дрони противника. Для таких поїздок краще використовувати броньований автомобіль — він може врятувати від не дуже великих осколків.

Голова Очеретинської сільської військової адміністрації Микола Коваленко гуманітарну допомогу людям до населеного пункту привозив навіть тоді, коли там уже йшли бої. Село Желанне поки що з електрикою, але ситуація змінюється на очах.

“Сьогодні в нас навіть ще магазин працює в Желанному. Один взагалі залишився по всій громаді, по всіх населених пунктах. І, звичайно, завозимо гуманітарну допомогу”, — повідомив Коваленко.

“У Желанному чітко чути, як гримить фронт, що наближається. Ми знаємо, що активні бойові дії проходять десь за вісім кілометрів звідси, чутно, як розриваються снаряди. Це той населений пункт, який щодня може чути працюючу російську авіацію. Трохи понад сто людей, як і раніше, залишаються в Желанному, але на вулицях їх не зустрінеш. Вони перебувають ближче до своїх домівок і укриттів”, — зазначила кореспондентка Альона Грамова.

“Так, щодня все гірше й гірше. Ближче й ближче. Осколків багато на городі. Обстріли лякають, живемо в підвалі, а що робити? Хоча й будинок є поруч — боїмося ночувати”, — розповів житель Желанного Сергій Іванович.

Двічі на тиждень у селище приїжджає медик. Від колись відремонтованої амбулаторії після влучання російської ракети майже нічого не залишилося. Пацієнтів приймає в мобільній клініці. Не всі охочі прийшли на прийом: скасували свій візит через приліт.

“Якраз перед вами прилетіло. Перед вашим приїздом ракета прилетіла за багатоповерхівки”, — каже директор первинної медико-санітарної допомоги Очеретинської сільської територіальної громади Роман Білих.

У Желанному багато переселенців з Авдіївки та Очеретиного. Люди просто втомилися тікати від війни, а в багатьох немає коштів їхати далі.

“Коли у 2014-му році почалося, у нас авдіївців дуже багато було, потім вони повернулися. А тепер уже… Але ці вже, вони дійсно такі безпорадні. Виїжджати навряд чи вони будуть”, — сказала староста селища Желанне Віра Черемісова.

До війни в цьому селищі проживали півтори тисячі людей. Зараз росіяни буквально стирають з лиця землі Желанне. Розбита школа й дитячий садок. Навіть склад із будматеріалами для місцевих мешканців знищено прямим влучанням російського снаряда.

Читайте також: Діти та голуби: як проходить евакуація з прифронтової Зорі на Донеччині (ВІДЕО)

Прямий ефір