Правоохоронці затримали власника "Укрдонінвест" Кропачова - ЗМІ

Правоохоронці затримали власника "Укрдонінвест" Кропачова - ЗМІ
Правоохоронці затримали власника "Укрдонінвест" Віталія Кропачова

Працівники Державного бюро розслідувань спільно з Національною поліцією затримали Віталія Кропачова - власника ТОВ "Краснолиманське", що належить до групи компаній ТОВ "Укрдонінвест".

Прокачайте маркетинг-стратегію свого бізнесу та знайдіть нові канали взаємодії з аудиторією на MRKTNG марафоні від MMR та Ekonomika+
25 червня топменеджери Ощадбанку, Укрзалізниці, NOVA (Нової пошти), Kernel, Ковальська та ще 25+ великих компаній розкажуть, які стратегії та канали просування підійдуть саме вашому бізнесу.
Забронювати участь

Про це повідомили джерела у Економічної правди у правоохоронних органах.

За даними слідства, Віталій Кропачов завдав державі збитків на понад 2 мільярди гривень через махінації у вугільній сфері через своє підприємство та співробітників Міністерства енергетики і Державної податкової служби.

За даними ЗМІ, уродженець міста Торез Донецької області Віталій Кропачов є власником "Укрдонінвесту" (вугільний бізнес та видобуток газу). 

Відомо, 13 березня "Укрдонінвест" (99,9% фірми володіє бізнесмен Віталій Кропачов) придбав на аукціоні ДП "Білгород-Дністровський МТП" за 220 млн 100 грн.

В квітні 2023 Кропачов відмовився від купівлі Білгород-Дністровського морського порту на етапі погодження умов договору купівлі-продажу з регіональним відділенням ФДМУ.

За даними  ЕП, Кропачов викупив кілька збагачувальних фабрик на підконтрольній частині Донбасу, а у 2017 році придбав у Ігоря Гуменюка та партнерів шахту "Краснолиманська", яка з часом стала одним із найуспішніших вугільних підприємств України і здійснює видобуток на вугільних пластах підприємства в рамках договору з ним до грудня 2032 року.

Окрім цього, Кропачов почав розвивати медіанапрямок та у 2019 році купив два телеканали – "Інфо24" і "Так TV". У грудні 2021 року він придбав компанію "Ера продакшн". Влітку 2022 він купив компанію "Корона Санрайс", яка володіла цифровою ліцензією на трансляцію "4 каналу". У 2023 запустив телеканал Ukraine World News.

В ДБР розповіли деталі справи

Пізніше в ДБР розповіли, що український мільярдер забрав у власність активи сина колишнього президента Олександра Януковича та отримав фактичний контроль над багатьма державними шахтами та збагачувальними фабриками східних регіонів.

Кропачов разом з довіреними особами, керівником підприємства та бухгалтером об’єднались у злочинну організацію, яка не давала працювати та доводила до банкрутства Державне підприємство "Краснолиманська".

"За розробленою ним схемою всі відшкодування з бюджету, зокрема через застосування "нульової" ставки ПДВ отримували комерсанти, при цьому держпідприємство штучно накопичувало борг перед державою", - вказують у ДБР.

При цьому, керівництво держпідприємства не вживало жодних дій з відшкодування комерсантами отриманих "пільг", натомість нарощувало заборгованість перед бюджетом, зокрема й через штрафні санкції та пеню. Тим часом воно сплачувало всі відповідні платежі власнику підконтрольних бізнесмену комерційних структур. Гроші на мільярди гривень надалі відмивались через купівлю-продаж рухомого та нерухомого майна.

Слідство задокументувало чотири епізоди протиправної діяльності

За даними слідства, наразі задокументовано чотири епізоди протиправної діяльності.

Перший епізод: Встановлено, що в період з 1 січня 2022 по 31 серпня 2023 року ТОВ "Краснолиманське" неправомірно застосовувало податкову пільгу — нульову ставку ПДВ на вугілля, що призвело до втрат бюджету на суму 75 млн 105 тис. грн.

Другий епізод: Члени злочинної організації умисно не реєстрували податкові накладні держпідприємства, що призвело до боргових зобов’язань та несплати податків до бюджетів різних рівнів на суму 2 млрд 194 млн грн.

Третій епізод: Керівництво підприємства з 1 січня 2022 по 30 вересня 2023 року не зареєструвало податкові накладні на адресу ТОВ "Краснолиманське" на понад 1 млрд грн, через що держпідприємство ухилилося від сплати ПДВ на суму 169 млн 938 тис. грн.

Четвертий епізод: Станом на 30 жовтня 2023 року керівництво підприємства задекларувало, але не сплатило податкові зобов'язання з ПДВ до державного бюджету на суму 1 млрд 124 млн грн.

Також слідство встановило, що службові особи ТОВ "Краснолиманське" за вказівкою власника у період 2022-2023 років незаконно придбали майно на майже мільярд гривень, використовуючи кошти, отримані від зазначених протиправних дій.