Наука

Вчені показали головного хижака Амазонки

0

Хоча чорний кайман (Melanosuchus niger) може бути менш відомим порівняно з алігаторами, він залишається загадковою та лякаючою істотою тропічних лісів Амазонки, яка здатна з’їсти майже все на своєму шляху. Саме чорного каймана називають домінантним хижаком Амазонки.

Наскільки великим є чорний кайман?

Чорний кайман може досягати довжини до 5 метрів і є найбільшим членом родини Alligatoridae, до якої також належать алігатори, каймани та деякі вимерлі види. Його луска має темно-зелене забарвлення, що допомагає йому маскуватися в темних водах Амазонії вночі. Цей вид населяє декілька країн Амазонського басейну, включаючи Болівію, Бразилію, Колумбію, Еквадор, Французьку Гвіану, Гайану, Перу та, можливо, Венесуелу.

У минулому чорного каймана класифікували як вид, що знаходиться під загрозою зникнення згідно з Червоним списком МСОП через незаконне полювання на них за м’ясом та цінною шкірою, яка користувалася попитом в модній індустрії. На щастя, за оцінками МСОП, популяція кайманів відновилася у багатьох районах, хоча потрібні додаткові дослідження для точнішої оцінки їхнього статусу.

Що їсть чорний кайман?

Згідно з дослідженням 2019 року в Французькій Гвіані, яке охопило вивчення дієти 75 чорних кайманів, основним компонентом їхнього раціону є риба. Проте, каймани також вживають птахів та ссавців, які наважуються надто близько до водойм.

В дослідженні не уточнюється, але каймани можуть полювати на таких тварин як олені, пекарі та тапіри.Є свідчення того, що чорні каймани можуть споживати навіть ягуарів та анаконд.

Чорний кайман нападає на людей

Людські істоти також можуть опинитися серед потенційної здобичі цих крокодилів у критичні часи. В одному відомому випадку, зафіксованому у бразильському штаті Рондонія, 11-річна дівчинка стала жертвою чорного каймана.

Цей інцидент відбувся у лютому 2010 року, коли кайман довжиною близько 4,2 метра напав на дівчину вдень, під час того як вона плавала з друзями у затопленій місцевості. Зусилля рятувальних служб були безрезультатними до вечора того ж дня, коли кайман знову з’явився на поверхні води, тримаючи дівчину в пащі. Рептилію вбили сімома пострілами, а тіло дитини було врешті знайдено.

Щодо механізму полювання, дослідження зазначають, що «алігатори та інші крокодили підкрадаються до своєї жертви, використовуючи свої навички маскування, а потім раптово нападають і цілком заковтують дрібну здобич».

У випадку великої тварини, «її затягують на глибоку воду і топлять, після чого тримають на дні річки або залишають застряглою в роті до початку розкладання та розм’якшення тканин, після чого рептилія використовує обертальний рух тіла, щоб відділити сегменти тіла та проковтнути їх цілком, оскільки її зуби не призначені для жування». Джерело

Comments

Comments are closed.