Трибунал для Путіна за війну проти України: яким його бачить Київ (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: pixabay.com

Володимир Путін має понести покарання за війну, розв’язану ним проти України та за злочини проти українського народу, переконані союзники Києва. Рада Європи вже почала процес створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України, інформує FREEДОМ.

Російські військові у Вовчанську полюють на волонтерів і розстрілюють цивільних. Про це повідомив начальник Слідчого управління Головного управління Національної поліції України в Харківській області Сергій Болвінов. Так, українським правоохоронцям вдалося вивезти з Вовчанська юнака, якого ледь не розстріляли російські окупанти, та пораненого пенсіонера.

“Ми давно зрозуміли, хто вони. Але ці випадки все одно шокують. Пенсіонер у Вовчанську під час обстрілів і атак противника зачинився вдома, до нього постукали російські військові, і, не чекаючи, поки відчинить, — почали розстрілювати двері, відстрелили чоловікові палець”, — розповів Болвінов.

19-річний юнак приїхав до Вовчанська, щоб забрати свою бабусю. Російські військові його роздягнули, відкрили по беззбройному вогонь, а потім кинули в підвал. Дивом хлопцеві та його бабусі вдалося вибратися з міста. Про злочини російських окупантів проти мирного українського населення відомо ще з 2014 року. Але з початку повномасштабної війни Росії проти України вони набули масового характеру.

Путін і його режим мають відповісти за злочини проти народу України — це принципова позиція Києва та один із пунктів української формули миру. Про необхідність заснування Спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії Україна заявила ще 2022 року.

У січні 2023 року Європарламент ухвалив резолюцію, що закликає до створення трибуналу. А на початку квітня 2024 року — на міжнародній конференції “Відновлення справедливості для України” — ідею створення спецтрибуналу підтримали 44 держави.

“Це складне завдання. Україна розуміє, що вона виконує його не тільки для себе. Ми, звичайно, хочемо засудити Путіна. Це перший раз в історії, коли трибунал проти клубу “атомних бомб”, коли це трибунал проти постійного члена Ради безпеки”, — заявила виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Наприкінці квітня Комітет міністрів Ради Європи доручив генеральному секретареві Ради Марії Пейчинович-Бурич розпочати підготовку проєкту угоди між Україною та Радою Європи щодо фактичного створення трибуналу. Це — важливий практичний крок, заявили в українському Міністерстві закордонних справ (МЗС).

“Це має вирішальне значення не тільки для всіх українців, які постраждали внаслідок російської агресії, а й для всіх народів, які прагнуть жити в мирному та безпечному світі”, — наголосив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Спецтрибунал може почати свою роботу ще до закінчення війни, вважає агент України в Міжнародному cуді ООН Антон Кориневич. Усе залежить від того, коли Київ дійде згоди з міжнародними партнерами щодо моделі та формату його створення.

“Злочин агресії — це елітарний злочин. Це злочин тих осіб, хто може віддавати накази на початок і на продовження ведення агресивної війни. Відповідно, за злочин агресії мають притягнути до відповідальності представників вищого політичного та військового керівництва РФ”, — акцентував Кориневич.

Починаючи з липня 2023 року, у Гаазі почав працювати Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що з початку повномасштабного вторгнення Росії Україна засудила 81 російського військового злочинця. 17 — постали перед судом в Україні та отримали тюремні терміни. Решту — засудили заочно. З лютого 2022 року зареєстровано близько 123 тис. проваджень щодо воєнних злочинів російських окупантів.

Міжнародний суд у Гаазі розслідує і незаконну депортацію українських дітей до Росії.

Читайте також: 161 дитину, викрадену РФ, вдалося знайти в Німеччині: деталі від правозахисниці

Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей та сприяти їхньому поверненню в Україну.

Прямий ефір