“Щоб зменшити підтримку України”: Росія посилює диверсії по всій Європі (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Росія залишається найактивнішою іноземною загрозою для виборів у США, заявила директорка Національної розвідки Сполучених Штатів Евріл Гейнс. За її словами, одна з головних цілей Кремля — підірвати довіру до демократичних інститутів США. А ще — послабити підтримку України. Росія посилює диверсії по всій Європі, повідомляє FREEДОМ.

На прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо напали 15 травня в місті Гандлова. Він дістав вогнепальні поранення. Нападника затримали. За інформацією словацьких ЗМІ, це — 71-річний письменник Юрай Цинтула. Як з’ясував угорський журналіст-розслідувач Саболч Паньї, Цинтула неодноразово брав участь у заходах ультраправої організації Slovenskí Branci. У соцмережах він публічно висловлювався на її підтримку. Slovenskí Branci — це воєнізована організація, що діяла в Словаччині з 2012 року. Її члени активно співпрацювали зі словацьким відділенням російських “Нічних вовків”.

“Організація співпрацювала з прокремлівським рухом байкерів “Нічні вовки”, а їхній лідер проходив навчання у колишніх російських спецпризначенців. У 2022 році угруповання заявило про припинення діяльності”, — з публікації словацького видання VSquare.

Режим Володимира Путіна готує “фізичні атаки” на Захід, пише The Telegraf з посиланням на заяву глави британського Центру урядового зв’язку Анну Кіст-Батлер. За її словами, з урахуванням підвищеної напруженості між Москвою і Заходом британський Центр урядового зв’язку дедалі більше турбують міцнішання контактів між російськими спецслужбами та проксі-групами. Їхня мета — організація кібератак, диверсій і стеження, стверджує Кіст-Батлер. Як повідомили німецькі ЗМІ, у квітні в Німеччині затримали двох росіян за підозрою в шпигунстві та плануванні диверсій. За інформацією DPA і Spiegel, один із них готувався підривати й підпалювати військові об’єкти та підприємства, а інший — шпигував за американським військовим полігоном Графенвер (Grafenwöhr), де навчають солдатів Збройних сил України (ЗСУ). 

“Німеччина зараз б’є на сполох. Директор контррозвідки німецької відкрито говорить і попереджає країни Європи про те, що Росія готує і проводить підривну діяльність на Заході та готує теракти. На тлі того, що мають відбуватися Олімпійські ігри у Франції, я б замислився також і на місці французької влади, оскільки тут же потрібно теж констатувати, що Росія зараз веде фактично діяльність зі збору найманців по всьому світу”, — зазначив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Кремль намагається залякати інші країни з метою підірвати підтримку України, вважає прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас. Москва посилила гібридні атаки проти всіх європейських держав.  

“Росія посилила тіньову війну проти всіх європейських країн. Вона хоче дійсно налякати та залякати вільний світ, щоб відлякати нас від допомоги Україні. Ми не повинні боятися”, — заявила Каллас.

Росія залишається головною зовнішньою загрозою для виборів у Сполучених Штатах Америки, наголосила Гейнс. Росія використовує всі свої ресурси, щоб підірвати довіру до демократичних інститутів і підтримки України з боку США.

“По суті, у них є державна пропагандистська машина, що складається з державних ЗМІ, орієнтованих на глобальну аудиторію. Таких як RT і Sputnik, мережі квазіурядових тролів. З роками цей апарат розрісся. Він розширює коло суб’єктів впливу, тактику, яку вони використовують для проведення таємних і прихованих операцій. І сформувати політичний дискурс у США та Європі, щоб зменшити підтримку України”, — пояснила Гейнс.

Як повідомили в американській розвідці, США значно поліпшили свої можливості щодо забезпечення безпеки виборів. Зокрема, у боротьбі з іноземними дезінформаційними кампаніями після виборів 2016 року.

https://www.youtube.com/watch?v=zKNA5sIT7Zc&ab_channel=FREE%D0%94OM.LIVE

Читайте також: Фон дер Ляєн пропонує план із захисту Євросоюзу від іноземного втручання — подробиці

Прямий ефір