Космос

Місія NASA з повернення зразків з Марса має проблеми

0

Boeing висунув власну ідею, щоб допомогти NASA повернути свій проект повернення зразків з Марса на правильний план і в рамках бюджету. NASA опублікувало прохання про нові ідеї щодо доставки безцінного з наукової точки зору марсіанського матеріалу на Землю після того, як йому сказали, що поточний план надто дорогий (близько 11 мільярдів доларів), а також надто складний і має проблеми з плануванням. 

Минулого тижня на щорічному саміті Humans to Mars колишній головний науковий співробітник NASA Джим Грін представив бачення компанії Boeing концепції місії повернення на Марс зі зміненим зразком. 

Концепція зосереджена на використанні ракети NASA Space Launch System (SLS), головним підрядником якої є Boeing. За словами Гріна, гігантська ракета, яка показала хороші результати під час свого першого і поки що єдиного польоту — місії Artemis 1 на Місяць наприкінці 2022 року — може нести все обладнання, необхідне для здійснення амбітної місії з повернення зразків на Марс із кількома космічними апаратами. .

«Отже, щоб зменшити складність місії — одна з головних речей, яку NASA хоче зробити — ця нова концепція виконує один запуск», — сказав він у своїй презентації.

Попередній план NASA передбачав численні запуски апарату Mars Ascent Vehicle (MAV) на поверхню Марса, взяття зразків, зібраних марсоходом Perseverance агентства, і повернення їх на Землю. Однозарядна концепція Boeing поставила б посадковий модуль на Марс за допомогою входу та спуску аероракет, а також спускового модуля з ретро-ракетами, який міг би виконати всю роботу, необхідну для доставки дорогоцінних зразків додому. 

Запропонований план Boeing включає марсохід для отримання зразків Perseverance. Двоступеневий MAV з каністрою зразків і системою інкапсуляції зможе досягти орбіти Марса, а потім запустити двигуни, щоб попрямувати додому, замість того, щоб виконувати рандеву на орбіті Марса і стиковуватися з транспортним засобом для пересадки, як у оригінальній концепції. 

Ars Technica зазначила, що, незважаючи на спроби скоротити витрати, використання гігантського SLS саме по собі буде дорогим; один запуск, ймовірно, коштував би щонайменше 2 мільярди доларів. Всупереч підходу Boeing до більшого MAV, початкове переосмислення NASA схилялося до меншого та дешевшого MAV і, можливо, збирало менше, ніж спочатку планувалося, 43 герметичні титанові трубки, що містять зразки, зібрані Perseverance. 

Концепт зразка посадкового модуля для повернення на Марс і прикріпленої до нього ракети, відомої як Mars Ascent Vehicle, на Червоній планеті, а також марсохід Perseverance

NASA приймає пропозиції до 17 травня і почне планувати новий шлях розвитку MSR пізніше цього року.  Проект MSR залишається пріоритетним для NASA, заявив минулого місяця адміністратор агентства Білл Нельсон, оголошуючи про оновлення проекту. Грін зазначив, що повернення зразків перед потенційними людськими місіями має вирішальне значення для розуміння марсіанського середовища, включаючи токсичність ґрунту та доступність ресурсів.

Comments

Comments are closed.