RU
 

Примус до переговорів. Захід заговорив про мирСюжет

Текст: ,  17 травня 2024, 23:30
2
15499
Примус до переговорів. Захід заговорив про мир
Фото: Getty Images
Зеленский о переговорах с РФ

Західні країни прагнуть переконати президента України Володимира Зеленського погодитись на переговори про припинення війни РФ проти України, пише західна преса.

 
Активізація Росії на фронті та наступ у Харківській області відродили розмови про перемир'я з агресором. Володимир Путін також згадав про переговори. А ось Володимир Зеленський все ще в якісь діалоги з Росією не вірить.
 
Корейський сценарій
 
Україна та Росія у певний момент можуть заморозити бойові дії. Таке припущення висуває видання New York Times із посиланням на західних чиновників. На думку авторів статті, є ймовірність, що за кілька місяців обидві сторони можуть перейти до переговорного припинення вогню та заморожування бойових дій. В адміністрації Байдена, пише New York Times, зростає розуміння, що наступні кілька місяців можуть бути вирішальними. Там стурбовані тим, що Путін може набрати достатньо сили, щоб змінити траєкторію війни на свою користь. В одному фахівці сходяться точно: цей рік – вікно можливостей для Росії, і якщо українським силам вдасться втриматися до початку 2025 року, таке вікно можливостей для них закриється.
 
"Західні канцелярії готують скоординовані дипломатичні дії, щоб переконати Володимира Зеленського ухвалити принцип переговорів", - пише видання Europe 1.
 
Позиція Зеленського
 
Володимир Зеленський каже, що партнери не штовхають Україну на переговори з Росією, хоч "в атмосфері світу це є".
 
"Партнери не штовхають нас. Хоча мені здається, що в атмосфері світу це є. І тут нам потрібно бути просто дуже стійкими та сильними. І обрано сьогодні правильний майданчик, де у нас є ініціатива - Саміт миру", - сказав Зеленський.
 
За його словами, за підсумками саміту Україна хотіла б отримати комюніке: "Хочемо отримати енергетичну безпеку, включаючи ядерну. Тому що, я вважаю, що тут всі зацікавлені, і це може нам дати можливість спрогнозувати іншу зиму".
 
Президент вважає, що перед комунікацією з РФ слід створити детальний план, узгоджений усім світом.
 
Зеленський додав, що правителю РФ Володимиру Путіну невигідний діалог з усім світом: "Бо навіть той же Китай йому скаже: поясни захоплення територій! Тому що Китай виступає за територіальну цілісність будь-якої держави".
 
Путін також згадав про переговори
 
В інтерв'ю китайському агентству Сіньхуа Путін високо оцінив китайський мирний план, суть якого на початку переговорів щодо нинішньої лінії фронту та без виведення російських військ. Тобто це фактично те, що так потрібно Росії — збереження захоплених територій та перепочинок для відновлення потенціалу.
 
Щодо потенційних переговорів з Україною Путін заявив, що "РФ має зрозуміти, з ким можна мати справу та кому довіряти".
 
Путін також назвав "стамбульські домовленості" базою для переговорного процесу.
 
Правитель Росії заявив, що "РФ готова брати участь у мирних переговорах, але її не запрошують на конференцію у Швейцарії".
 
Він також сказав, що Росія не допустить пред'явлення їй ультиматумів. Зокрема, бажання нав'язати агресору умови щодо України він прокоментував словами: "З дуба впали, чи що".
 
 
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: Украина-РоссияПутинпереговоры
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі