Дезінформаційна кампанія Кремля проти України посилюється — подробиці (ВІДЕО)

Иллюстрация: gettyimages.com

Росія активізувала дезінформаційну кампанію проти президента України Володимира Зеленського, повідомили в розвідці США. У Вашингтоні впевнені — за інформаційними атаками стоять російські спецслужби, які поширюють фейки через пропагандистські ЗМІ, соціальні мережі та підставні сайти, інформує FREEДОМ.

Нова російська дезінформаційна кампанія сконцентрована на двох темах — сумніві в легітимності української влади та поширенні фейків про ситуацію на фронті. Про це на умовах анонімності американські чиновники розповіли в інтерв’ю телеканалу CNN.

Кремль посилює інформаційний тиск на Україну на тлі нездатності російської армії досягти відчутних успіхів на полі бою.

“За словами чиновника, Росія поширювала дезінформацію про Зеленського ще до початку війни, але останні розвіддані показують, що “вона безумовно зростає”. За даними розвідки, Росія виділила два основні аспекти у своїй дезінформаційній кампанії: болісний відхід України з Авдіївки на сході країни та той факт, що Україна відклала президентські вибори, заплановані на весну цього року, через війну”, — з публікації на сайті телеканалу CNN.

Російська пропаганда намагається просувати дезінформацію як в українському інформаційному просторі, так і через ЗМІ в країнах-партнерах Києва. На кожну аудиторію працюють по-різному, кажуть експерти.

Український центр стратегічних комунікацій спільно з Центром демократії та верховенства права проаналізували низку публікацій у соціальній мережі Facebook. Більшість фейкових сторінок, розрахованих на українську аудиторію, намагається дискредитувати ЗСУ, чинну владу та критикує Захід.

Москва — не єдина прагне оббрехати демократію, кажуть експерти.

“Прямо зараз, у 2024 році, у нас є багато доказів того, що Росія, Іран, Китай та інші диктаторські режими координують свої інформаційні, а скоріше навіть, дезінформаційні зусилля. Як з погляду меседжів, які вони просувають, так і з погляду технологій, які вони використовують, і з погляду цензури, і з поширення дезінформації. Їхні повідомлення часто повторюються і вони стратегічно націлені на західних союзників і демократії в усьому світі”, — наголошує британський журналіст Пітер Померанцев.

Європейській аудиторії кремлівські пропагандисти розповідають про те, що нібито військова допомога Україні призводить до ескалації конфлікту, а Москва хоче миру.

Наприклад, інформаційна служба безпеки Чехії викрила мережу агентів, які поширювали прокремлівські фейки.

“Контент контролювався та фінансувався безпосередньо Росією. Гроші з Москви також використовувалися для оплати деяких політичних діячів, які поширювали російську пропаганду. Йшлося про суми в мільйони крон. Серед основних наративів, поширюваних сайтом Voice of Europe, — твердження про те, що подальша підтримка України лише подовжує війну та перешкоджає укладенню миру. Медійний простір тут отримали люди з сильними проросійськими поглядами, зокрема європейські політики”, — зі звіту Служби інформаційної безпеки Чехії.

Крім того, російські дипломати, які працюють у країнах Європи, нерідко стають фігурантами шпигунських скандалів. 8 травня в Міністерстві внутрішніх справ Британії заявили, що з країни вишлють військового аташе посольства Росії. Також дипломатичного статусу будуть позбавлені деякі об’єкти нерухомості, а отримати візу російським дипломатам стане складніше.

“Існує набагато ширша картина наклепницької діяльності Росії по всій Європі. До неї відносяться дії проти військової допомоги Україні, саботаж у Німеччині та Польщі, шпигунство в Болгарії та Італії, кібератаки й дезінформаційна діяльність, порушення повітряного простору і GPS-перешкоди, що впливають на цивільну авіацію”, — пояснює міністр внутрішніх справ Британії Джеймс Клеверлі.

Обмежить російський інформаційний вплив на європейську аудиторію 14 пакет санкцій, який у ЄС планують узгодити влітку. Обмеження торкнуться таких російських пропагандистських ЗМІ як “Голос Европы”, “РИА Новости”, “Известия” і “Российская газета”. Під забороною буде і фінансування Москвою європейських медіа, неурядових організацій і політичних партій.

Читайте також: “Щоб зменшити підтримку України”: Росія посилює диверсії по всій Європі (ВІДЕО)

Прямий ефір