Саміт миру у Швейцарії — хто вже підтвердив участь (ВІДЕО)

Ілюстрація: dw.com

Президент України Володимир Зеленський обговорив підготовку до Глобального саміту миру із колегою з Ліберії. У своєму Telegram-каналі український лідер подякував Джозефу Боакаю за принципову позицію щодо підтримки України. Загалом участь у саміті миру у швейцарському Бюргенштоці вже підтвердили щонайменше 50 лідерів країн та міжнародних організацій, повідомили у Міністерстві закордонних справ Швейцарії, передає FREEДОМ.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністрка Італії Джорджа Мелоні, глави урядів Японії — Фуміо Кішіда, Канади — Джастін Трюдо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та держсекретар США Ентоні Блінкен — це лише кілька відомих імен зі списку майбутніх учасників обговорення української формули миру у Швейцарії. США будуть потужно представлені на Глобальному саміті миру, заявив Ентоні Блінкен. Чи приїде до Швейцарії президент Джо Байден, наразі невідомо.

“Я знаю, що питання досі розглядається. У мене таке враження, що Білий дім не схиляється до його участі у саміті. Але вони не виключили цього. Тому я підозрюю, що Байден ухвалить рішення за тиждень чи за кілька днів до саміту”, — припустив старший аналітик Атлантичної ради Джон Гербст в інтерв’ю виданню “Голос Америки”.

Індія та Китай досі не підтвердили та не спростували участі у саміті. Як і лідери країн Перської затоки, Бразилії та Південноафриканської республіки. Росію на Глобальний саміт миру не запросили.

“Досі обіцянки взяти участь у саміті виходили здебільшого від західних країн. Відповідно, зустріч може виявитися західним заходом, своєрідною конференцією на підтримку України. Швейцарія запросила понад 160 делегацій з усього світу”, — йдеться у матеріалі телерадіокомпанії Swissinfo.

Попри заяви Пекіна про бажання сприяти відновленню миру, у Вашингтоні не бачать готовності Китаю до переговорного процесу. У Держдепартаменті заявили, що США мають докази того, що Китай сприяє розвитку російського ВПК і отримує від цього чималі доходи. А отже, у якнайшвидшому завершенні війни Росії проти України не зацікавлений.

“Китайська Народна Республіка не може сидіти на двох стільцях… Ви не можете бажати подальших добрих, міцніших, поглиблених відносин з Європою та іншими країнами й водночас продовжувати підживлювати найбільшу загрозу європейській безпеці за довгий час. Підтримка оборонно-промислової бази Росії Китайською Народною Республікою загрожує не лише безпеці України, а і європейській безпеці, й Пекін не може досягти найкращих відносин з Європою, продовжуючи підтримувати щось подібне”, — зазначив заступник спікера Державного департаменту США Ведант Пател.

Паралельно з підготовкою до саміту миру у Швейцарії Київ продовжує роботу над укладанням договорів щодо безпеки з союзниками. Подібні документи вже підписано з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією та Латвією. У розробці — договір з безпеки між Україною та США.

“Це документ, який буде підписаний не від імені Держдепартаменту або адміністрації Байдена. Це документ, який буде підписано від імені Сполучених Штатів Америки. І він охоплюватиме широкий спектр питань співробітництва в галузі безпеки. США візьмуть на себе певні зобов’язання за цим документом. Всі ми знаємо, що в дипломатії є дуже фундаментальне правило — латиною воно звучить як Pacta sunt servanda, тобто “Угод треба дотримуватися”, — сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Угода зі США гарантує Україні постачання озброєнь, систем ППО та наблизить її до членства в НАТО, заявив держсекретар Ентоні Блінкен. Деталі угоди наразі не оприлюднили.

Читайте також: Для РФ присутність будь-якого представника Китаю на Глобальному саміті миру стане болючим репутаційним ударом, — політолог

Нагадаємо, Глобальний саміт світу пройде 15-16 червня у швейцарському Бюргенштоці, поряд із містом Люцерн.

Читайте також: Присутність Байдена на Глобальному саміті миру стане важливим сигналом для низки країн — розбір Рейтеровича

Прямий ефір