5 найбезглуздіших фейків, які росія поширює про Україну

Фейки та дезінформація – важлива складова російської агресії. Історії про так званих нацистів та розгортання біолабораторій пропагандисти поширювали заздалегідь, аби підготувати ґрунт для повномасштабного вторгнення в Україну. Нині, завдяки розповсюдженню фейків, ворог сподівається ввести в оману міжнародних партнерів України, щоб зірвати постачання зброї та боєприпасів. Крім того, агресор намагається посіяти розбрат та паніку серед українців, розпалити емоції й заохотити войовничі настрої власного населення.

Україну купив західний фонд Blackrock – фейк

Пропагандисти ворога стверджують, що Президент України Володимир Зеленський уклав угоду з приватною американською компанією BlackRock, продавши їй Україну. Нібито всі найбільші підприємства, землі та надра належатимуть іноземним компаніям. Український уряд насправді підписав 2022 року Меморандум про співробітництво з інвестиційною компанією BlackRock. Це зелено світло для іноземних інвесторів, які вирішать долучитися до відновлення виснаженої економіки після нашої перемоги у війні. Тож співпраця з BlackRock буде лише на користь.

Польща хоче приєднати західні області України – фейк

Ще одна нісенітниця, поширювана путінськими фабриками брехні. Начебто, навіть існує угода про «тимчасовий польський протекторат» західних областей. Насправді ж це широкомасштабне ІПСО немає жодного стосунку до реальності. Розповідаючи, як Польща нібито будує підступні наміри загарбати частину України, Кремль намагається розсварити нас із західним сусідом. Чого лише варті протести польських фермерів, до організації яких долучилися досвідчені російські агенти.

Світло вимикають, тому що електроенергію продають за кордон – фейк

Безжальні атаки на енергетичну систему України розпочалися ще в жовтні минулого року. В унісон ворожі пропагандисти запустили фейк про те, що наш уряд продовжує експортувати електроенергію до Європи. І нібито саме через це вимикають світло в українських домівках. Насправді ж Україна відразу зупинила постачання західним партнерам, щоб перекрити власні потреби. Зараз знову електроенергію подають за графіком, бо масштабні російські атаки зруйнували енергетичну інфраструктуру. Дисбаланс в системі складно відновити, не рятує навіть імпорт з Європи.

Секретні біологічні лабораторії та брудна бомба – фейк

Ще до початку повномасштабного вторгнення росія активно поширювала фейкову інформацію про розгортання на території України так званих американських біологічних лабораторій. Там нібито створювали бойових птахів, комарів-убивць та інших смертоносних істот. Тодішній міністр оборони рф Сергій Шойгу заявив, що Україна нібито готує провокації із застосуванням, цитуємо, «брудної бомби». Російські представники у Раді безпеки ООН жодних доказів такої безглуздої заяви надати не змогли. Українські дипломати, своєю чергою, звернулися до МАГАТЕ із пропозицією направити експертів для перевірки. Як і очікувалося, підтверджень існування «брудної бомби» спеціалісти не виявили.

Відсутність фортифікаційних споруд на Харківщині – фейк, але не зовсім

Харків та харківська область стане легкою здобиччю для російської армії. Цей наратив зараз поширюють безліч російських телеграм-каналів. Його посилюють вкидами про те, що оборонні споруди начебто відсутні через корумпованість українських чиновників, які розікрали виділені гроші. Тим часом радник керівника Офісу Президента України Сергій Лещенко пояснив, що поблизу прифронтового Харкова зводять ешелоновану систему фортифікацій з кількох оборонних рубежів. У так званій «сірій» зоні їх будувати неможливо, оскільки кожен метр землі перебуває під щільним артилерійським обстрілом. Також, все ж таки, на окремих ділянках були таки випадки розкрадання коштів на будівництві. Цим займаються правоохоронні органи.

Редакція порталу «Sundries» у цей складний і буремний час радить ретельно дотримуватися інформаційної гігієни. Не довіряйте новинам із сумнівних Telegram-каналів, перевіряйте прочитане та почуте в кількох джерелах. Мисліть критично, ніколи не поспішайте з висновками. Лише зважений раціональний підхід зможе зупинити російську машину дезінформації.

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше