Росія використовує депортованих українських дітей як метод шантажу, — Гаврилов

Ілюстративне фото: glavnoe.in.ua

РФ повторює стару практику депортації: 80 років тому були депортовані кримські татари, чиї діти народжувалися далеко від історичної батьківщини. Зараз Росія по суті краде українських дітей з окупованих територій і не зацікавлена їх повертати. Про це сьогодні, 18 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав історик-міжнародник, дослідник масових депортацій у проєкті Where Are Our People Владислав Гаврилов.

Він звернув увагу, що депортованим дітям Росія змінює ідентичність, документи.

“Робиться все для того, щоб ідентифікувати дітей було складніше. Росіяни перешкоджають усіляко тому, щоб повернути цих дітей додому. Тому й зараз Росія використовує дітей як метод шантажу”, — сказав Гаврилов.

За його словами, процес повернення українських дітей вкрай складний.

“Коли дітей повертають — це вже результат. І дійсно, без міжнародного посередництва ми нічого не зможемо ефективно зробити, тому що потрібна третя сторона, яка може вплинути на Російську Федерацію щодо повернення цих дітей додому”, — вважає експерт.

Читайте також: Порядок виявлення та повернення депортованих до Росії дітей затвердив уряд України — подробиці

Нагадаємо, з тимчасово окупованої частини Херсонської області на підконтрольну Україні територію повернули ще чотирьох дітей — трьох братів і сестру.


Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!”, яка має на меті мотивувати жителів Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню до України.

Прямий ефір