Для росіян “харківська операція” виявилася провальною, — Варченко

Іван Варченко. Скріншот: uatv.ua

Росія кілька місяців готувала інформаційну операцію з наступу на Харківському напрямку. Поки що не можна оцінити, наскільки ефективно Силам оборони України вдалося зупинити російських окупантів, але вже зараз зрозуміло, що наступ армії РФ провалився. Таку думку сьогодні, 18 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт з питань національної безпеки, військовослужбовець ЗСУ Іван Варченко.

“Для росіян ця “харківська операція” виявилася провальною, вони не досягли знову своїх цілей, про які говорили протягом трьох місяців, готуючи інформаційний ґрунт для цієї операції. Вони сподівалися на паніку серед українців, укотре обманюючи себе”, — упевнений він.

Варченко зауважив, що армія РФ змушена проводити бойові дії в прикордонні до території Росії.

“Це територія, у тилу якої розташоване величезне місто, обласний центр Бєлгород і багато інших міст. Тобто логістика російська там могла бути досить добре відпрацьована. Цього не сталося. І всі пафосні заяви виявилися знову ж таки великим пшиком. Тож Путін змушений був учора на одній із пресконференцій сказати, що вони насправді не хотіли захопити Харків. Виявляється, це була операція не з метою взяти півторамільйонне місто. Він не пояснив, що це було. Але зрозуміло — з того, що ми зараз бачимо, це була така собі мета тупцювати прикордонням біля українського кордону та втратити там ще кілька десятків тисяч своїх солдатів”, — вважає експерт.

На його думку, мотивації у російських окупантів стає дедалі менше й менше.

“Вони розуміють, що всі ці пафосні промови, заяви та озвучені цілі виявилися зовсім не тим, куди вони йшли, зовсім не з тими засобами та силами, з якими потрібно було б досягати таких цілей. А бути вкотре “гарматним м’ясом”, звісно, небагатьом хочеться”, — сказав Варченко.

Читайте також: Головне завдання — не дати росіянам окопатися: бої на Харківському напрямку і цілі РФ прокоментував військовий аналітик

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю французькому інформагентству AFP заявив, що завоювати Харків — це дуже складна мета, заради якої росіяни не будуть помирати мільйонами.

Прямий ефір