Космос

NASA готується до подвійних запусків кліматичних кубів

0

NASA готується до послідовних запусків кубсатів, призначених для отримання ключових даних для вдосконалення моделей клімату Землі. Перший з подвійних кубів-сатів для місії NASA Polar Radiant Energy у далекому інфрачервоному дослідженні (PREFIRE) планується запустити не раніше 22 травня на ракеті Electron зі стартового комплексу 1 Rocket Lab у Новій Зеландії. Інший cubesat буде запущено на іншому Electron протягом трьох тижнів.

Кожен кубсат 6U містить тепловий інфрачервоний спектрометр, заснований на технологіях, використаних на кількох інших космічних кораблях, але перепакований відповідно до обмежень розміру та маси кубсата. Прилади будуть збирати інформацію про випромінювання в далекому інфрачервоному діапазоні довжиною хвилі більше 15 мікрон на полюсах Землі.

Ці дані, як заявили представники проекту та NASA на брифінгу 15 травня, допоможуть вченим краще зрозуміти, скільки тепла Земля втрачає в космосі на полюсах, що можна використовувати для покращення кліматичних моделей.

«Арктика нагрівається швидше, ніж будь-де на Землі. Це має величезні потенційні наслідки», – сказав Трістан Л’Екуєр, головний дослідник PREFIRE з Університету Вісконсіна-Медісон. Ці наслідки є локальними та глобальними, причому останні включають підвищення рівня моря та ширші погодні системи.

PREFIRE зробить перші детальні вимірювання радіаційного тепла, що випромінюється на полюсах, пояснив він. «Це дозволить нам вперше зрозуміти, що різні процеси в полярних регіонах, такі як хмари, вологість в атмосфері та зміна поверхні — перехід від поверхні льоду до поверхні рідини — роблять в умови зміни цієї втрати тепла».

Ці вимірювання можна виконати за допомогою одного cubesat, але наявність двох супутників, запущених у різні сонячно-синхронні орбітальні площини, дає змогу проводити додаткові вимірювання. «Один кубсат міг би визначити, як виглядає випромінювання в полярних регіонах, — сказав Л’Екюєр, — але маючи другий кубсат, який пролітає приблизно через шість годин, ми зможемо зрозуміти, як зміни як танення крижаного покриву, утворення хмар або збільшення кількості вологи в атмосфері впливають на викиди».

Це зумовлює незвичайний підхід до цієї місії, із спеціальними запусками окремих кубсатів на ракеті Electron, щоб розмістити їх на потрібні, конкретні орбіти. NASA вибрало Rocket Lab для запуску космічного корабля PREFIRE у серпні 2023 року через замовлення на придбання спеціалізованих і спільних поїздок (VADR). NASA не розкриває вартість замовлення.

Незважаючи на те, що Electron має значну надлишкову потужність для кожного запуску PREFIRE, Пітер Бек, виконавчий директор Rocket Lab, сказав на брифінгу, що компанія не планує перевозити будь-які додаткові корисні навантаження або проводити будь-які технологічні демонстрації на двох запусках. «Він повністю відданий цій місії», — сказав він. «Лише ці космічні кораблі на борту».

NASA вибрало PREFIRE у 2018 році як частину своєї серії приладів і місій Earth Venture з максимальною вартістю майже 33 мільйони доларів. Ця місія «є справді чудовим прикладом того, як ми можемо спрямувати наші дослідницькі зусилля: як ми можемо відповідати на цільові дослідницькі запитання за допомогою більш доступних варіантів», — сказала Карен Сен-Жермен, директор відділу наук про Землю NASA.

«Cubesats, такі як PREFIRE, представляють гнучкість у наших зусиллях досягти космосу», — сказала вона. «Це набагато менше корисне навантаження з послугами запуску, які надає комерційний партнер, і все це за нижчою ціною».

Comments

Comments are closed.