Головна Новини Суспільство Природні ресурси Росія знайшла нафту в Антарктиді: одна з країн зробила рішучу заяву
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія знайшла нафту в Антарктиді: одна з країн зробила рішучу заяву

Російське дослідне судно знайшло запаси нафти в Антарктиді. На інформацію про можливий видобуток корисних копалин відреагували в Чилі.

19 травня 2024, 11:20 comments2631
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

На нещодавні повідомлення з Росії про відкриття величезних запасів нафти в Антарктиді відреагував президент Чилі Габріель Борич, який висловив рішучий спротив комерційному видобутку енергоресурсів на цьому континенті. Знайдені Росією запаси нафти розташовані у зоні Антарктиди, на яку претендують Аргентина, Велика Британія та Чилі.

Росія знайшла нафту в Антарктиді: одна з країн зробила рішучу заяву

Росія знайшла нафту в Антарктиді. Фото з відкритих джерел

Габріель Борич у соціальній мережі X заявив, що Чилі працюватиме з усіма країнами підписантами Договору про Антарктику, щоб забезпечити дотримання принципу не використовувати материк для видобутку корисних копалин.

"Чилі захищала, захищає і захищатиме Антарктиду, яка є континентом науки та миру. Ми рішуче виступатимемо проти будь-якої комерційної експлуатації корисних копалин і вуглеводнів", — написав Борич.

Міністр закордонних справ Чилі Альберто ван Клаверен сказав, що попри непідтверджену інформацію, яка час від часу з’являється щодо запасів нафти на континенті, Договір про Антарктику чітко забороняє їх розробку. Клаверен наголосив, що Чилі, як і інші антарктичні країни, продовжуватиме твердо відстоювати збереження Антарктиди.

Як вказує The Telegraph, запаси нафти були знайдені російським дослідним кораблем "Олександр Карпінський", що належить російському агенству "Росгео" та відповідає за пошук запасів корисних копалин для комерційної експлуатації. За попередніми оцінками обсяги знайденого в Антарктиді родовища становлять 511 млрд барелів, що в десять разів більше, ніж видобули нафти в Північному морі за останні 50 років.

Це відкриття створює занепокоєння щодо комерційного видобутку ресурсів на захищеному Договором про Антарктиду континенті від 1959 року. Ймовірно, це питання стане однією з ключових тем під час щорічної зустрічі підписантів Договору про Антарктику, яка пройде в Індії.

Договір про Антарктику – це міжнародний договір підписаний 12 країнами у грудні 1959 року щодо заборони випробовувати на континенті зброю, видобувати корисні копалини в комерційних цілях та відтерміновує територіальні суперечки. З часу підписання до договору приєдналось 54 країни, зокрема і Україна.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що президент Чилі один з небагатьох лідерів Південної Америки, який засудив російську агресію та підтримав Україну у війні.

Також "Коментарі" писали про вулкан в Антарктиді, який викидає в повітря щодня золота на чверть мільйона гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини