Карта бойових дій в Україні 19 травня

Мапа бойових дій в Україні 19 травня.

Мапа бойових дій в Україні 19 травня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Події
19 травня 12:21

Сьогодні, 19 травня, в Україні розпочався 816-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають на Харківщині, а українці намагаються зупинити наступ.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 19 травня.

Російські війська нещодавно активізували свої зусилля щодо захоплення важливого з оперативного погляду міста Часів Яр, прагнучи скористатися тим, що російські наступальні операції на півночі Харківської області і наступальні операції на сході України призвели до посилення тиску на українські сили на всьому театрі військових дій. Генштаб України повідомив, що 17 травня російські війська провели безуспішну механізовану атаку чисельністю до роти із залученням двох танків та 21 бойової машини піхоти (БМП) у напрямку Нового мікрорайону у східній частині Часового Яру. Український генеральний штаб повідомив, що 18 травня російські війська провели у тому самому районі сильно посилений взводний механізований штурм. На геолокованих кадрах, опублікованих 17 травня, видно, як російські війська атакують із використанням як мінімум семи одиниць бронетехніки неподалік Івановського (на схід від Часового Яру). У Генштабі України зазначили, що російські війська широко застосовують бронетехніку в районі Часового Яру, а президент України Володимир Зеленський подякував українським військам у районі Часового Яру за знищення не менше 20 російських бронемашин (імовірно за останню добу). Російські війська не досягли помітних тактичних успіхів у районі Часового Яру з моменту проведення механізованої атаки чисельністю роти на східну околицю міста 4 квітня і не проводили аналогічних механізованих атак у цьому районі до 17 травня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська, ймовірно, готуються до другого етапу своєї наступальної операції на півночі Харківської області, яку російські війська, ймовірно, мають намір розпочати після очікуваного захоплення Вовчанська. Президент України Володимир Зеленський заявив 18 травня, що російські війська просунулися на відстань від 5 до 10 кілометрів на півночі Харківської області, перш ніж українські війська зупинили наступ російських військ, і що російські війська проводять першу з кількох хвиль наступальних операцій у цьому районі. Друга хвиля тактичних атак — це не те саме, що друга фаза операції, і російським силам, можливо, доведеться провести кілька «хвиль» тактичних атак для досягнення мети будь-якого конкретного етапу наступальної операції на півночі Харківської області. Зеленський заявив, що російське військове командування прагне атакувати Харків, але російським силам не вистачає живої сили, необхідної для захоплення такого великого міста, тому російські війська повільно просуватимуться до Харкова в рамках зусиль щодо примусу українських військ піти з цього району. Наявні дані вказують на те, що російські війська досі задіяли лише обмежену кількість підготовлених сил, які Росія тримає у Білгородській, Курській та Брянській областях для наступальних операцій у цьому районі.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

18 травня російські війська продовжили наступальні дії в районі Липців, проте змін на лінії фронту у цьому районі не відбулося. Російські блогери заявили 17 і 18 травня, що російські війська просунулися в районі Лук'янців (на північний схід від Липців) та на глибину до чотирьох кілометрів між Глибоким (на північ від Липців) та Лук'янцями. Російські блогери стверджують, що російські війська просунулися в дачну зону безпосередньо на північ від Липців уздовж Трав'янського водосховища та зачищають територію. ISW не побачила підтвердження цих російських тверджень. Український генеральний штаб повідомив, що українські сили намагаються відкинути російські війська у районі Глибокого, а російське міністерство оборони заявило, що російські війська відбили українські контратаки біля Липців. Російські війська також продовжили наступальні операції в районі Зеленого (на північний схід від Липців) та між Лук'янцями та Веселими (на схід від Липців). Повідомляється, що на Липцовському напрямку діють підрозділи російської 18-ї мотострілецької дивізії та 7-го мотострілецького полку (обидва - 11-й армійський корпус [АК] Ленінградського військового округу [ЛВД]).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

18 травня російські війська продовжили наземні удари на лінії Куп'янськ-Сватово-Кремінна, але підтверджених змін лінії фронту не було. Російський блогер заявив, що російські війська просунулися в районі Крохмального і трохи просунулися в Берестовому (обидва на північний захід від Сватового), але ISW не побачив візуального підтвердження цього твердження. Російські війська продовжили наземні наступи на північний схід від Куп'янська в районі Сіньківки; на північний захід від Сватового в районі Іванівки та Берестова; на захід від Сватового в районі М'ясожарівки; на північний захід від Кремінної поблизу Макіївки та Новосадового; на захід від Кремінної біля Торського; та південніше Кремінної в районі Білогорівки та Григорівки. Повідомляється, що українські сили контратакували в районі Сіньківки, Новосадового, Терного (на захід від Кремінної) та Дібрової (на південний захід від Кремінної), а український генеральний штаб повідомив, що українські сили досягли часткового успіху в деяких невказаних районах.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська продовжили наступальні дії на Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута) і 18 травня провели кілька штурмів в районі Роздолівки (на південь від Сіверска).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

18 травня російські війська продовжили наступальні операції в районі Часового Яру. Російські блогери стверджували, що частини російської 98-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ) ненадовго просунулися до Нового мікрорайону у східному Часовому Яру, але один блогер зазначив, що російські війська пізніше відступили з цього району. Російський блогер заявив, що російські війська також наступали на східну околицю Калинове (на північний схід від Часового Яру) та в заповідник «Ступки-Голубівський-2» (на південний схід від Часового Яру). Російські війська продовжили наступ у районі мікрорайону «Канал» у східній частині Часового Яру; на схід від Часового Яру біля Іванівського; та на південний схід від Часового Яру в районі Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Повідомляється, що підрозділи російського 58-го батальйону спецназу (ГРУ) діють поблизу Часового Яру.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно незначно просунулися в районі Авдіївки на тлі наступальних операцій у цьому районі 18 травня. Геолоковані кадри, опубліковані 17 і 18 травня, показують, що російські війська нещодавно незначно просунулися на схід від Яснобродівки (на захід від Авдіївки) та на південний захід від Соловйова (на північний захід від Авдіївки). Український підрозділ, який діє під Авдіївкою, опублікував 18 травня кадри атаки російської бронетехніки розміром із взвод у Соловйові, і, як повідомляється, українські сили відбили атаку. Російські блогери стверджують, що російські війська просунулися на ділянці шириною 1,25 кілометра та глибиною 500 метрів біля Яснобродівки та захопили більшу частину Нетайлово (на південний захід від Авдіївки). Російський блогер заявив, що російські війська також наступають у районі Новоолександрівки (на північний захід від Авдіївки), але ISW поки не побачив підтвердження цього твердження. Російські війська провели наступи на північний захід від Авдіївки в районі Калинове, Архангельського, Євгенівки, Сокола, Соловйова та Новоселівки-Перші; на захід від Авдіївки під Уманськом; та на південний захід від Авдіївки в районі Невельського.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

"Підсумки дня. Новини України та світу" - о 22:00 пишемо добірку про те, що важливого відбулося протягом дня.
Vgorode.ua Київ - усе, що стосується нашого міста.
"Диван зачекає" - куди ходити у Києві, та як розважатися.
"Сова" - кращі добірки кіно, серіалів, та музики.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах