Головна Новини Суспільство події Чому антиросійські санкції не спрацьовують: чи отримає Київ заморожені активи РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому антиросійські санкції не спрацьовують: чи отримає Київ заморожені активи РФ

Єдине, що Захід реально може зробити, це замістити енергетичний експорт із Росії до Європи – іншою енергетикою

19 травня 2024, 13:37
Поділіться публікацією:

Євросоюз продовжує розмірковувати над 14-м пакетом санкцій проти РФ, куди може увійти і заборона використання портів ЄС для реекспорту скрапленого природного газу (СПГ). Франція та Нідерланди також домагаються запровадження санкцій ЄС проти будь-якого банку у світі, який допомагає російським військовим оплачувати товари чи технології для виробництва зброї. Угорщина традиційно ставить палиці в колеса гіпотетичним обмеженням. На паузі, мабуть, і історія з використанням на користь Україні російських заморожених активів. Що зараз можна сказати про вплив санкцій на РФ і про перспективи нових обмежень? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому антиросійські санкції не спрацьовують: чи отримає Київ заморожені активи РФ

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Найефективнішим заходом стало б різке падіння нафтових цін

Економічний експерт Данило Монін вважає, що Росія пристосовується до санкцій досить швидко. Крім того, зазначає він, РФ має достатньо країн, куди відвантажувати продукцію – і де немає санкцій.

"До того ж, – продовжує експерт, – практично неможливо припинити виробництво російської військової продукції, оскільки країна-агресор має своє виробництво. Щодо високоточних компонентів або електроніки – росіяни можуть використовувати частину комплектуючих із Китаю".

Тому загалом санкції малоефективні – як у військовому, так і в економічних планах, пояснює Данило Монін.

За його словами, найефективнішим заходом стало б різке падіння цін на нафту, що потягне вниз ціни на газ та інші енергоресурси.

"Але це невигідно США як нафто-експортеру, а також Аравійським країнам, які Захід зараз вже особливо не контролює. Тому подібне малоймовірне, – вважає експерт. – Відповідно – єдине, що Захід реально може зробити, це замістити енергетичний експорт із Росії до Європи – іншою енергетикою. З Катару, Алжиру та США. У цьому сенсі Штати добре виграють, поступово замінюючи російський газ. А ось потік нафти з країни-агресора загалом важко перекрити, оскільки Китай та Індія є найбільшими споживачами".

Виходячи із сказаного вище, Данило Монін робить такий висновок: будь-які санкції будуть малоефективні в поточних умовах.

Санкції, як податки: і ті, й інші обходять

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко пояснює:

"Санкції не допоможуть нам перемогти. Економіка Росії втрачає від обмежень – це факт. Але за допомогою санкцій російську економіку не покласти. Вони лише створюють для неї певні проблеми".

Ну, а РФ не сидить, склавши руки. Вона шукає способи обійти санкції. І обходить, констатує експерт. З цієї причини, навіть, якщо приймуть 14-й(!) пакет, нічого особливо не зміниться, прогнозує він.

"Нам не слід сподіватися на санкції. Набагато важливіше, щоб та сама Європа років на десять наперед прописала фінансову допомогу Україні. Тоді ми чітко розуміли, на що можемо розраховувати, простіше планували ведення бойових дій. Поки що ми щороку буквально воюємо із Заходом за підтримку. Обіцянок багато, а з їх втіленням – напруження. І краще, – наголошує економіст, – не санкції проти РФ, а більше допомоги Україні".

Санкції, за словами Олександра Охріменка, як податки. І ті, й інші обходять.

"Простий приклад, – продовжує експерт, – з обмеженнями на російську нафту. Їх запровадили, а РФ почала возити її незареєстрованими танкерами. Лише за рік Захід це "помітив" і почав намагатися боротися. І так із усім. Біда ЄС ще й у тому, що там багато бюрократії. З тими самими заарештованими активами – скільки вже йдеться про них. А віз і нині там... Більше імітація процесу, ніж процес".

Якби все було гаразд, вистачило б і трьох пакетів санкцій

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков упевнений – сам факт того, що зараз розробляється аж 14-й пакет санкцій, говорить про їхню малу ефективність. Про те, що вони не повною мірою досягають цілей.

"Якби все було гаразд, вистачило б, припустимо, трьох пакетів. А так – санкції явно слабкі, Росія знаходить шляхи їхнього обходу", – констатує експерт.

З іншого боку, зазначає він, позитивно, що Захід не зупинився із санкціями, розробляє все нові, намагаючись впливати на економіку країни-агресора.

"Поки що складно сказати, до чого приведе 14-й пакет, але навряд чи він стане останнім, – вважає Олексій Плотніков. – Щодо заморожених російських активів, швидше за все, спрацює позиція на користь приватної власності, а не на користь реальності, коли агресора потрібно позбавляти коштів, допомагаючи за їх рахунок його жертві. На жаль, Україна навряд чи отримає ці активи. Але є ймовірність, що нам вирішать передати доходи, які накопичуються від їхнього розміщення".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи дійсно ми входимо в процес мирного кейсу: що вирішиться найближчі місяці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини