США відреагували на спробу видати ордер на арешт Нетаньягу

Головний прокурор МКС Карім Хан заявив, що Міжнародний кримінальний суд домагається видачі ордерів на арешт лідера ХАМАС Ях'ї Сінвара і прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу.
США відреагували на спробу видати ордер на арешт Нетаньягу

Державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував запит головного прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана на ордер для арешту високопосадовців Ізраїлю та палестинського угруповання ХАМАС. Про це у понеділок, 20 травня, йдеться в заяві на сайті Державного департаменту.

 

Зокрема, Блінкен обурився, що головний прокурор МКС прирівняв Ізраїль до ХАМАСу. Він назвав це "соромом".

"ХАМАС є жорстокою терористичною організацією, яка вчинила найгіршу різанину євреїв з часів Голокосту і досі тримає в заручниках десятки невинних людей, зокрема американців", - пояснив Блінкен.

За його словами, Сполучені Штати раніше "чітко дали зрозуміти, що МКС не має юрисдикції в цьому питанні". Цього разу, як підкреслив Блінкен, головний прокурор МКС порушив принцип комплементарності, тобто не дав "ізраїльській правовій системі повну та своєчасну можливість" розглянути звинувачення.

"Попри те, що Ізраїль не був членом МКС, він був готовий співпрацювати з прокурором. Фактично сам прокурор мав відвідати Ізраїль уже наступного тижня, щоб обговорити розслідування та почути думку ізраїльського уряду", - сказав Блінкен.

У свою чергу, спікер Палати представників США Майк Джонсон у Twitter (X) написав, що Конгрес США може застосувати будь-які заходи, включно з санкціями, якщо Міжнародний кримінальний суд (МКС) схвалить видачу ордера на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу.

"Конгрес розглядає будь-які варіанти, включно із запровадженням санкцій, щоб покарати МКС і гарантувати, що його керівництво зіткнеться з наслідками своїх дій у разі, якщо вони схвалять це. Якщо дозволити МКС погрожувати керівництву Ізраїлю, то керівництво нашої країни стане наступним", - написав Джонсон.

За його словами, цей МКС "не має повноважень над Ізраїлем або США", а тому рішення його прокурора домагатися видачі ордера на арешт Нетаньягу "є нелегітимним і заслуговує на міжнародний осуд".

Раніше у понеділок стало відомо, що прокурор МКС Карім Хан попросив палату попереднього провадження видати ордери на арешт прем'єр-міністра та міністра оборони Ізраїлю, а також трьох лідерів ХАМАС за звинуваченнями у воєнних злочинах.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp


Не пропусти інші цікаві статті, підпишись:
Ми в соціальних мережах
x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK