Здоров'я

Нове дослідження показує, що цинк може скоротити тривалість застуди на два дні

0

Недавній Кокранівський огляд показує, що добавки цинку можуть скоротити тривалість симптомів застуди приблизно на два дні. Однак результати не є остаточними, і можливі переваги слід порівнювати з потенційними побічними ефектами.

З 1980-х років продукти, що містять цинк, продаються як засоби для лікування застуди і особливо популярні в США. Цинк є важливим мінералом, який природно міститься в багатьох продуктах харчування та відіграє важливу роль в імунній функції. Більшість людей у ​​країнах з високим рівнем доходу отримують достатню кількість цинку через свій раціон, хоча старіння та деякі хронічні захворювання можуть призвести до дефіциту.

Механізм і дослідження

Теорія, що лежить в основі льодяників, спреїв і сиропів на основі цинку, полягає в тому, що цинк може перешкоджати розмноженню вірусу, коли він контактує з вірусними частинками в носі, роті та горлі. Показано, що цинк перешкоджає реплікації вірусу в чашках Петрі та мишах, хоча саме по собі це не говорить нам, чи буде щось працювати на реальних людей.

Щоб перевірити, чи корисний цинк для профілактики або лікування застуди, команда дослідників проаналізувала 19 досліджень на людях, у яких цинк вивчався як засіб лікування та 15 як профілактичний засіб. Вони виявили багато відмінностей між дослідженнями щодо того, як вводили цинк, скільки давали, як вони визначали «застуду» та що вони вимірювали.

Вісім досліджень із 972 учасниками досліджували цинк як засіб для зменшення тривалості застуди. Об’єднання результатів цих досліджень дало низьку достовірність доказів того, що це може допомогти скоротити тривалість приблизно на два дні, порівняно із середньою тижневою тривалістю в групах, які отримували плацебо.

Ефективність у профілактиці застуди та побічних ефектів

Огляд не виявив вагомих доказів того, що лікування цинком впливає на тяжкість симптомів застуди. Профілактичні дослідження не показали чітких доказів користі від прийому цинку до початку застуди; ті, хто приймав цинк з метою профілактики, мали схожі результати з тими, хто цього не робив.

Поширені побічні ефекти цинку, про які повідомлялося під час випробувань, включали проблеми з кишечником, нудоту та неприємний смак. Немає чітких доказів більш серйозних побічних ефектів, безпосередньо спричинених цинком.

«Люди, які розглядають можливість лікування застуди цинком, повинні знати про обмежену доказову базу та можливі побічні ефекти», — каже доцент Деріл Наулт з Мерілендського університету інтегративного здоров’я, перший автор огляду. «Зрештою, кожна людина сама вирішує, чи вартий ризик потенційних неприємних побічних ефектів переваги потенційного скорочення хвороби на кілька днів. Найкращою порадою залишається проконсультуватися з лікарем, якщо ви почуваєтесь погано, і повідомити його, якщо ви використовуєте будь-які добавки. Хоча було проведено багато досліджень із вивчення цинку, підходи відрізняються, тому важко зробити певні висновки».

Випробування, включені в огляд, відрізнялися багатьма способами, включаючи тип цинку, дозу цинку, яку вводили, чи застосовували його у вигляді таблеток для розсмоктування чи назального спрею, а також як звітувалися та вимірювалися результати. Деякі випробування проводили вимірювання протягом фіксованого часового вікна та запитували учасників, чи вони все ще були застуджені в кінці. Інші вимірювали час між появою та зникненням симптомів, хоча в кожному дослідженні це було визначено дещо по-різному. Кілька досліджень відстежували стан окремих симптомів, таких як біль у горлі, кашель або лихоманка, тому було недостатньо доказів, щоб зробити будь-які надійні висновки щодо конкретних симптомів.

«Докази щодо цинку далекі від остаточних: нам потрібні додаткові дослідження, перш ніж ми зможемо бути впевненими в його ефекті», — каже старший автор огляду, доцент Сьюзен Віланд з Медичної школи Університету Меріленда . «У майбутніх дослідженнях слід застосувати стандартизовані методи для введення та звітування про лікування, а також визначення та звітування про результати. Додаткові дослідження, зосереджені на найбільш перспективних типах і дозах продуктів, що містять цинк, і з використанням відповідних статистичних методів для оцінки результатів, важливих для пацієнтів, дозволять нам зрозуміти, чи може цинк мати місце в лікуванні застуди».

Comments

Comments are closed.