Заснування ФІФА та перше випробування водневої бомби — 21 травня в історії

Зустрічаємо вівторок, 21 травня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

21 травня 1831 року у Харкові вийшов перший український літературний альманах. Фольклорна збірка під назвою "Український альманах" була надрукована в університетській типографії українською й російською мовами. Над нею працювали мовознавець Ізмаїл Срезневський і літератор Іван Московченко, а також група харківських поетів романтиків. На 136 сторінках були опубліковані статті наукового та літературно критичного характеру, зразки української народної творчості, вірші, балади з українського альманаху. Свій творчий шлях розпочав поет Євген Гребінка.

Цього дня 1842 року вийшов друком роман Миколи Гоголя "Мертві душі". Це був перший том із запланованої трилогії. Над ним український письменник працював за кордоном у Франції, Швейцарії, Італії. У центрі його сюжету пригоди колишнього корумпованого митника Чичикова. Книжка стала бестселером і була перекладена багатьма мовами.

120 років тому була заснована ФІФА — Міжнародна федерація футболу. Як некомерційна організація, вона з'явилась у Парижі. Її метою було об'єднання національних футбольних федерації та сприяння проведенню змагань світового рівня. Штаб-квартира розташована у швейцарському місті Цюрих. До її складу входять понад 200 національних асоціацій, зокрема й українська.

21 травня 1928 року Волт Дісней отримав авторські права на Міккі Мауса. Легендарного мультиплікаційного персонажа американський художник вигадав у співпраці з аніматором Абом Айверксом. Вперше мишеня з'явилось у новому фільмі "Божевільний літак", а нині його можна побачити у понад 120 мультфільмах. З 1 січня 2024 року Міккі Маус став суспільним надбанням США, адже термін захисту авторського права закінчився.

67 років тому у Сполучених Штатах Америки провели перше випробування водневої бомби. Зброя масового ураження була скинута з літака над атолом Бікіні посеред Тихого океану. За своєю потужністю вона дорівнювала 15 мегатонам і була майже у 1 000 разів потужнішою за атомні бомби, які впали на Хіросіму і Нагасакі під час Другої світової війни. Внаслідок вибуху утворилася вогненна куля діаметром щонайменше шість кілометрів. Експеримент став поштовхом для подальшого вдосконалення термоядерної зброї, тобто скорочення маси та збільшення потужності заряду.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Медіа-партнери
Прямий ефір