close-btn

Банки стали більше кредитувати бізнес: НБУ назвав причини

Українські банки нарощують обсяги бізнес-кредитування за межами державної підтримки. В першу чергу цьому сприяє зниження ставок

Банки стали більше кредитувати бізнес: НБУ назвав причини

Фото: pixabay.com, freepik.com

В першому кварталі 2024 року та двох останніх 2023-го банки стали видавати більше корпоративних кредитів. Водночас частка виданих позик за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» скоротилася до третини валового портфеля, що працює.

Про це повідомляє Нацбанк України (НБУ) в огляді банківського сектору за I квартал цього року.

Чистий гривневий кредитний портфель бізнесу зріс на 2,9% за квартал та на 7,2% в річному вимірі. А річні темпи зростання обсягу гривневих позик МСП прискорилися до 15,9%.

Читайте також: Польський BGK надаватиме гарантії за кредитами для інвестпроєктів в Україні

Зазначається, що швидкими темпами зростає й обсяг чистих роздрібних гривневих кредитів шляхом карткового кредитування двома банками-лідерами.

Водночас поліпшується якість кредитного портфеля: річний показник дефолтів у березні скоротився на 0,3 в. п. порівняно із груднем 2023-го, а частка непрацюючих кредитів дещо знизилася в усіх групах банків передусім внаслідок врегулювання боргів роздрібних позичальників.

За даними регулятора, попит на бізнес-кредити поза межами держпрограм збільшився, зокрема, завдяки зниженню ставок.

Вас може зацікавити: Наскільки частіше українці стали брати кредити — НБУ

Так, ставки за новими депозитами бізнесу в I кварталі у відповідь на зміну ключової ставки знизилися на 0,7 в. п. до 9,5% річних. Водночас український індекс депозитних ставок населення UIRD майже не змінився.

Ставки за гривневими бізнес-кредитами за I квартал знизилися на 1 в. п. до 16,7% річних, за новими кредитами фізичним особам коливалися на рівні близько 27,5% річних.

Також після сезонного скорочення відновився приплив коштів у банки. Кошти бізнесу в нацвалюті зросли на 1,1% за І квартал та на 41,8% у річному вимірі передусім у банках з іноземним та державним капіталом. Валютні кошти бізнесу зростали швидше, проте лише в приватних й іноземних банках.

Нагадаємо, з початку року частка непрацюючих кредитів (NPL) в банківському секторі знизилась на понад 1 відсотковий пункт, а обсяги — на 2 млрд грн.

Так, частка NPL у банках України станом на 1 квітня була на рівні 36,1%. Це на 1,3 відсоткових пункта (в.п) нижче показника на 1 січня 2024 року.

Також в НБУ запевнили, що подальше зниження облікової ставки не повинно негативно відобразитись на депозитах та кредитуванні. Водночас найближчим часом планується продовжувати валютну лібералізацію.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Банки по-новому оцінюватимуть кредитні ризики — НБУ

Міністерство фінансів США та НБУ підписали меморандум про співпрацю

У BankID зʼявляться нові функції – НБУ

google news