Космос

Безжиттєвість Марса пояснили вразливістю до астероїдів

0

У новому дослідженні вчені з’ясували, наскільки Червона планета схильна до зіткнень з астероїдами і як пощастило в цьому відношенні Землі.

Астрономи з університету Нанкіна (Китай) підрахували, скільки потенційно небезпечних астероїдів зустрічається на шляху Марса. Текст наукової роботи вийшов на сервері препринтів університету Корнелл. Виявилося, що Червона планета набагато вразливіша, ніж Земля. У дослідженні враховували лише великі небесні об’єкти, здатні спричинити серйозні руйнівні наслідки.

У науці прийнято думку, що Марс колись, більше трьох мільярдів років тому, був схожий на сьогоднішню Землю. Там була вода: річки, озера, навіть моря з невеликими припливами та відливами. Якщо була вода, то, ймовірно, існували атмосфера і життя. Поки що доказів останнього немає, але вчені активно ведуть пошуки.

Однак з Марсом щось сталося: він став холодним і неживим, тектоніка майже припинилася, магнітне поле практично зникло, вода замерзла, атмосферу здуло в космос, залишився лише тонкий і розріджений шар. Про те, що стало причиною цього, дослідники досі сперечаються.

Швидше за все, факторів було досить багато, але одним із них, як з’ясували автори недавнього дослідження, міг стати руйнівний вплив астероїдів. Вважається, що Землі дуже пощастило — на ній випадково склалися ідеальні умови для зародження та розвитку життя. Наскільки ймовірним є такий збіг обставин десь ще в Галактиці — теж предмет наукових дискусій.

Одним із таких вдалих факторів називають відносно гарний захист Землі від зіткнення з астероїдами та кометами: величезний Юпітер відхиляє політ потенційно небезпечних об’єктів. Начебто Марс теж має бути під цим захистом, але все не так просто. Червона планета набагато ближче до внутрішнього поясу астероїдів Сонячної системи — він якраз знаходиться між орбітами Марса та Юпітера.

Для Землі астрономи постійно ведуть моніторинг астероїдів, відстежуючи кількість потенційно небезпечних небесних тіл та їхню траєкторію. За тією ж методикою китайські вчені оцінили кількість потенційно небезпечних астероїдів для Марса.

Вони з’ясували, що ймовірність зіткнення таких об’єктів із Червоною планетою приблизно у 2,5-3 рази вища, ніж із Землею. Зокрема, тільки сьогодні існує близько 17 000 щодо великих астероїдів, які можуть наблизитися до Марса або вдарити його, а у разі Землі їхня кількість дорівнює приблизно 4700.

Крім того, астрономи знайшли 52 об’єкти, які прямо зараз летять до Червоної планети та можуть з нею зіткнутися. Після ретельніших розрахунків часу і траєкторії це може дати вченим рідкісну можливість відстежити процес падіння в реальному часі.

Крім розуміння історії Марса, нове дослідження дозволяє оцінити потенційну небезпеку майбутніх колонізаторів цієї планети — сусідки Землі. Адже створення бази там — один із найпопулярніших трендів сучасних космічних програм.  

Висновок про те, що астероїди падають на Марс набагато частіше, ніж на Землю, не зовсім очевидний, оскільки гравітація Червоної планети становить лише 0,38 земної. Тепер виходить, що близькість до Головного поясу позбавляє його «захисту» і Юпітера, і слабкої гравітації.

Типовий удар великого астероїда дуже небезпечний: 10-кілометровий астероїд, що зіткнувся із Землею 66 мільйонів тому, дав вибух у 100 мільйонів мегатонн і на роки занурив нашу планету в астероїдну зиму. Зважаючи на те, що Марс набагато далі від Сонця, подібні удари для нього ще небезпечніші, оскільки можуть запустити глобальний цикл похолодання, з якого планеті досить складно вийти самій.

Цікаво, що раніше вчені показали: окрім нинішнього стану із середньою температурою мінус 64 градуси, Марс може перебувати у більш теплому стійкому стані із середньою температурою до плюс 15 (як на Землі сьогодні).

Comments

Comments are closed.