close-btn

Які криптовалюти використовують злочинці — дослідження

Протягом багатьох років Біткоїн був найпопулярнішою криптовалютою серед кіберзлочинців. Проте, після 2021 року більшість незаконних транзакцій здійснюється за допомогою стейблкоїнів

Які криптовалюти використовують злочинці — дослідження

Які криптовалюти використовують злочинці — дослідження Фото згенеровано за допомогою chatgpt.com

Такі дані наведені у дослідженні Chainalysis — The 2024 Crypto Crime Report.

«Ця зміна також відбулася разом із нещодавнім зростанням частки стейблкоїнів у загальній криптовалютній діяльності, включаючи законну діяльність», — стверджують аналітики.

Однак стейблкоїни не домінують у всіх формах злочинів, пов’язаних із криптовалютою. Деякі операції, як і раніше, здійснюються в біткоїнах, зокрема продажі у даркнеті та використання програм-вимагачів. У той час транзакції, пов’язані з шахрайством або особами під санкціями, навпаки, переважно відбуваються за допомогою стейблкоїнів.

Цікаве по темі: Скільки грошей вкрали фінансові шахраї за 2023 рік

«Організації, які перебувають під санкціями або залучені до фінансування тероризму, активно використовують стейблкоїни, оскільки мають певні труднощами під час доступу до долару, але хочуть отримати вигоду від його стабільності. Однак емітенти стейблкоїнів можуть заморозити кошти, коли дізнаються про їх незаконне використання. Це нещодавно зробив Tether з адресами, пов’язаними з тероризмом і військовими діями в Ізраїлі та Україні», — йдеться у звіті Chainalysis.

У 2023 році ринок криптозлочинів становив $24,2 млрд, що демонструє зниження приблизно на 40% порівняно з 2022 роком, коли він досягав $39,6 млрд.

Ці показники можуть зрости, оскільки аналітична команда Chainalysis постійно моніторить нові незаконні транзакції у світі. Наприклад, первісна оцінка ринку криптозлочинів за 2022 рік становила $20,6 млрд, але потім ця цифра зросла до $39,6 млрд.

Обсяги ринку криптозлочинів за 2022 рік у оцінках Chainalysis суттєво зросли, оскільки експерти включили до цих показників вимоги кредиторів до FTX на суму $8,7 млрд. Цю суму включили через те, що екс-гендиректора збанкрутілої біржі було визнано винним у шахрайстві.

Крім того, тіньова криптоекономіка охоплює доходи від звичайних злочинів, таких як обіг наркотиків, якщо крипта використовується як платіжний засіб.

Нагадаємо, що у WayForPay розповіли про шахрайські схеми та як себе захистити. В цілому середній відсоток шахрайських транзакцій торік був нижчий ніж у 2022 році. Так, за підсумками 12 місяців 2022 року, середній показник склав 4,6%, а у 2023 році середній показник склав вже 3%. Шахраї особливо активізують діяльність під час свят і сезонних розпродажів.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Visa назвала найпопулярніші шахрайські схеми

Скільки грошей зберегла Visa заблокувавши шахрайські транзакції у 2023 році

Мемкоїни проти AI-монет: який сектор кращий і чому

За матеріалами: delo.ua.

google news