close-btn

Учені створили машину, яка може читати думки

Мати здатність читати чужі думки звучить магічно і надприродно. Але, схоже, наука вже втілила цю сюрреалістичну і водночас страхітливу фантазію в реальність

Учені створили машину, яка може читати думки

Учені створили машину, яка може читати думки Фото згенеровано за допомогою chatgpt.com

Вчені з Каліфорнійського технологічного інституту (Caltech) стверджують, що розробили машину, яка може читати думки людини і переводити їх у текст в режимі реального часу. Було виявлено, що машина має вражаючу точність у 79 відсотків.

Це значний стрибок у технології інтерфейсу «мозок-комп’ютер» (BCI), який може докорінно змінити те, як ми взаємодіємо з машинами.

Як проводилося дослідження

Для проведення експерименту вчені помістили крихітні електроди в мозок двох учасників. Потім обох учасників попросили мовчки вимовити певні слова.

Машина змогла розшифрувати їхні думки з точністю до 79%.

Однак вчені заявили, що технологія все ще перебуває на дуже ранніх стадіях і обмежується лише «шістьма словами».

Цікаве по темі: Вчені змогли підвищити ефективність батарей завдяки безладу

Вчені попросили добровольців дивитися на слова на екрані і промовляти їх, не вимовляючи вголос, повторюючи кожне слово вісім разів протягом трьох днів. Потім за допомогою комп’ютерної моделі імплантат BCI виявляв патерни активності мозку, щоб спробувати з’ясувати, про які слова думали учасники.

Вчені досліджують неінвазивні методи

Наразі технологія Каліфорнійського технологічного інституту вимагає імплантації крихітних електродів у мозок за допомогою хірургічного втручання. Вчені також досліджують неінвазивні методи і технології.

Одним з таких методів є використання фМРТ для аналізу мозкової активності. Наразі ці методи демонструють меншу точність, але є більш практичними в довгостроковій перспективі.

Ця технологія, після її розвитку, може бути масово використана для допомоги пацієнтам з мовленнєвими та немовленнєвими розладами.

Ця технологія може виявитися благом для тих, хто пережив інсульт, і людей, які втратили здатність говорити. Вона може запропонувати їм цінний спосіб передавати свої думки і брати участь в ефективному спілкуванні з іншими людьми.

Нагадаємо, що вчені створили ШІ для розпізнавання сарказму. На думку дослідників, здатність виявляти сарказм може допомогти штучному інтелекту (ШІ) більш природно взаємодіяти з людьми.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Учені створили білу фарбу, яка допоможе охолодити Землю

Вчені створили «штучне Сонце» з нескінченною термоядерною енергією

На Землі зʼявиться суперконтинент — учені розповіли коли

За матеріалами: WioNews.

google news