Підписуйтеся на КРВ.медіа:
Telegram | Viber | Instagram | WhatsApp | FB | TikTok | YouTube
Жувальна гумка здатна вивільняти сотні частинок мікропластику просто у ротову порожнину людини, з’ясували дослідники з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. Результати пілотного дослідження, яке ще не пройшло рецензування, були представлені на засіданні Американського хімічного товариства в Сан-Дієго, повідомляє AFP. У ході експерименту виявилося, що один грам гумки в середньому містить 100 фрагментів мікропластику, а деякі зразки — понад 600.
Звертаємо увагу, що це дослідження ще не пройшло рецензування.
Як мікропластик потрапляє у наш організм
Дослідження команди науковців з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі під керівництвом професора Санджея Моханті показало: щоденна звичка жувати гумку може стати джерелом мікропластику в організмі людини. Попри те, що прямий вплив мікропластику на здоров’я людини ще не доведений, науковці намагаються ідентифікувати шляхи його потрапляння у тіло.
У межах пілотного експерименту аспірантка Ліза Лоу пожувала по сім зразків десяти брендів гумки. Хімічний аналіз її слини виявив — на кожен грам гумки припадало приблизно 100 частинок мікропластику. З огляду на те, що стандартна гумка важить приблизно 1,5 грама, кількість спожитих частинок може становити сотні за один раз.

Синтетична та натуральна гумка — ризик однаковий
Найбільш розповсюджена жувальна гумка у супермаркетах (США) виготовляється на основі синтетичних полімерів, зазвичай отриманих з нафтопродуктів. На етикетках зазвичай зазначено лише «gum-based», без конкретизації складу.
Команда дослідників протестувала як синтетичні гумки, так і зразки «натуральної» гумки, яка базується на полімерних речовинах рослинного походження, зокрема смолі дерев. Виявилося, що і ті, й інші містять частинки мікропластику.
Цей факт здивував дослідників. Водночас інші науковці, не залучені до проєкту, припустили, що частина виявлених полімерів могла потрапити до зразків із зовнішнього середовища, наприклад, у лабораторії. Проте сама наявність мікропластиків у жувальній гумці загалом не викликає здивування серед наукової спільноти.
Потенційні ризики для здоров’я та навколишнього середовища
Попри те що наявність мікропластику в гумці викликає занепокоєння, науковці заспокоюють: вживання невеликої кількості цих частинок, імовірно, не має серйозних наслідків для здоров’я. Професор хімії з RMIT в Австралії Олівер Джонс зазначає, що більшість частинок, швидше за все, виводяться з організму природним шляхом.
Втім, дослідники також звертають увагу на екологічну проблему — після використання гумка нерідко потрапляє на вулиці, де розкладається протягом десятиліть, залишаючи по собі пластикові сліди.
Національна асоціація виробників солодощів США наголосила, що жувальна гумка дозволена до вжитку вже понад сто років і її інгредієнти затверджені Управлінням з контролю за продуктами та ліками США (FDA). Водночас у самій публікації дослідники наголошують, що їхнє дослідження не є причиною для паніки, а радше способом привернути увагу до ще одного джерела забруднення.
Мікропластик навколо нас — масштаби проблеми
Жувальна гумка — лише одне з багатьох джерел мікропластику. У 2024 році інші дослідники встановили, що в одному літрі бутильованої води міститься в середньому 240 000 мікропластиків. Такі частинки виявляють не лише в продуктах харчування чи повітрі, а й у легенях, крові та навіть мозку людини.
Це свідчить про всеосяжність проблеми мікропластику, який не лише забруднює планету, а й проникає в наші тіла. Дослідження, подібні до цього, допомагають окреслити масштаби загрози та закликають до більшої прозорості у виробництві споживчих товарів.
Раніше ми також писали, що вчені з’ясували, як кишкові бактерії породжують депресію